luni, 4 mai 2020

28 monede bizantine rare din aur, descoperite în Peninsula Taman

O echipă de arheologi ruși a descoperit în Peninsula Taman o comoară formată din monede bizantine rare din aur din secolul al X-lea. Descoperirea a fost făcută într-una din așezările principatului Tmutarakan, care a fost abandonată în secolul XI.





Cercetătorii remarcă faptul că o astfel de descoperire arheologică este foarte rară în această zonă geografică, deoarece monedele bizantine au mai fost găsite doar de două ori în această țară, dar ambele comori s-au pierdut. Oamenii de știință cred că cercetări suplimentare vor oferi mai multe informații privind perioada de formare a Rusiei, slab reflectată în surse istorice.

Detașamentul arheologic al Institutului de Arheologie al Academiei Ruse de Științe a descoperit cele 28 de monede din aur ale împăraților bizantini. Tezaurul monetar datează de la începutul formării legăturilor politice dintre Rusia și Imperiul Bizantin, când cultura bizantină a pătruns în Europa de Est, după creștinism. Monedele de aur erau în stare aproape perfectă într-un vas spart din ceramică.





Cele mai vechi monede din acest tezaur sunt din timpul domniei împăratului Nikephoros II Phokas (963–969). Pe reversul fiecărei monede este reprezentată Maica Domnului și Nikephoros II Phokas, care țin împreună o cruce.

Însă cea mai mare parte a tezaurului descoperit este formată din monede mai recente, din timpul împăratului Ioan I Tzimiskes (969 - 976). Pe reversul acestor monede este reprezentată Fecioara care îl binecuvântează pe noul monarh.

Potrivit oamenilor de știință, comoara datează din timpul domniei lui Ioan I Tzimiskes. În acel moment, pe teritoriul Peninsulei Taman a fost fondat un principat rus al Tmutarakanului.

Potrivit serviciului de presă al Institutului de Arheologie al Academiei Ruse de Științe, datorită acțiunilor coordonate ale oamenilor de știință și ale ofițerilor de poliție, ale FSB și ale Departamentului pentru Protecția de Stat a Patrimoniului Cultural al Teritoriului Krasnodar, comoara a fost mutată în Muzeul-Rezervație Fanagoria. Cu toate acestea, înainte de a deveni o expoziție de muzeu, comoara va fi studiată în laborator.

În acest an, Institutul de Arheologie al Academiei Ruse de Științe desfășoară săpături arheologice la fortificațiile Kepy, Patrai, Tiramba și Golubitsky. 



Sursa informațiilor Harta Comorii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu