Aur pur 24 kt (apă distilată), donația d-lui prof. emerit Vania Atudorei
Nr.inv.784
G = 10 g
Nr.inv.784
G = 10 g
Pirită, donația d-lui prof. emerit Vania Atudorei
Nr.inv.1016
D = 44 mm, G = 51 g
Originea - America de Sud
Astăzi, alte minerale, aurul și pirita, bunuri muzeale ce fac parte din colecția de minerale a muzeului.
Aurul, este unul dintre cele mai cunoscute minerale, este un metal prețios moale (duritate 1,5-2,5), maleabil, de culoare “galben de aur”. Aceasta se prezintă în natură sub cele mai diverse forme: foițe, fire răsucite, dendrite arborescente. Cristalizează în sistemul cubic, dar în general se găsește sub formă de pulbere fin diseminată, în masa unor roci și minerale. Aurul primar se formează în soluții hidrotermale, unde apare însoțit de cuarț. În urma dezagregării zăcămintelor aurifere și prin transportarea fragmentelor de către ape, rezultă aurul secundar, aluvionar, dar și alte minerale cu greutate specifică mare. Pentru creșterea durității, aurul se aliază cu argintul și cuprul, iar culoarea sa galbenă variază în funcție de conținutul în argint și cupru.
Aurul a luat naștere înaintea formării sistemului nostru solar, în urma unor gigantice explozii stelare, geneza sa necesitând temperaturi de peste 1 bilion grade Celsius. Aceste enorme temperaturi se ating numai la explozia supernovelor sau la fuziunea a două stele neutronice. De peste 5000 de ani, aurul este un important element pentru civilizația umană. Pe teritoriul României mineritul aurului are o vechime de peste 2500 de ani. Astăzi, aurul este principalul metal valutar și monetar, dar continuă întrebuințarea lui și la confecționarea de bijuterii.
Muzeul Aurului, unicul din Europa se găsește în orașul Brad, județul Hunedoara. Muzeul înfățișează un istoric al mineritului în România, prezentând totodată minerale provenite din zonă, din Maramureș și de la Ocna de Fier, precum și eșantioane de aur nativ găsite în Munții Apuseni.
Pirita (aurul nebunilor),numele provine din limba greacă (pyr= foc), deoarece se poate folosi pentru aprinderea focului. Este un mineral compus din sulfați de fier (44,6% fier,53,4% sulf). A fost des găsită cristalizată, cel mai frecvent in cuburi striate. Are culoarea galben deschis cu un luciu metalic si a fost confundată cu aurul între anii 1848 – 1855, când a fost goana după aur din California.
Din punct de vedere economic este importantă pentru obținerea acidului sulfuric, fierului și cuprului, sau ocazional la obținerea aurului.
Sursa informațiilor Muzeul de Științele Naturii din Dorohoi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu