EXPONATUL LUNII
𝐂𝐨𝐫𝐚𝐥𝐢𝐢 - „𝐩ă𝐝𝐮𝐫𝐢 𝐭𝐫𝐨𝐩𝐢𝐜𝐚𝐥𝐞 𝐚𝐥𝐞 𝐦ă𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫”
𝐂𝐨𝐫𝐚𝐥𝐢𝐢 sunt animale marine, nevertebrate, care formează, cel mai adesea, colonii masive, dar există și câteva grupe cu indivizi care trăiesc solitar.
Adeseori, coralii sunt confundați cu pietre sau cu plante, însă în realitate sunt animale, alcătuite din polipi mici, gelatinoși, care secretă un schelet de carbonat de calciu. Un polip singular are o singură deschidere (orificiul buco-anal) care este folosită pentru consumul de alimente și pentru eliminarea deșeurilor. Această deschidere este acoperită cu tentacule, folosite pentru captarea hranei și pentru apărare, unele specii având tentacule urticante, pentru a paraliza prada.
O altă modalitate de procurare a hranei o reprezintă simbioza, cu alge microscopice, care le oferă culoare și le furnizează hrană prin fotosinteză.
𝐂𝐨𝐫𝐚𝐥𝐢𝐢 se găsesc în mările tropicale, la adâncimi de până la 100 m, unde lumina pătrunde suficient pentru fotosinteză. Există și corali de apă rece, care trăiesc în ape adânci și nu depind de lumină.
Se înmulțesc atât sexuat, prin eliberarea de gameți în apă, cât și asexuat, prin diviziune sau înmugurire.
După moartea coralilor, pe vechiul schelet calcaros se adaugă altul, iar în acest fel se formează 𝐫𝐞𝐜𝐢𝐟𝐞𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐜𝐨𝐫𝐚𝐥𝐢. Deși polipii de corali sunt de obicei de mici dimensiuni și trăiesc în colonii compacte, aceștia construiesc structuri calcaroase mari și complexe pe suprafețe dure sub apă, în principal de-a lungul coastelor insulelor și continentelor.
𝐑𝐞𝐜𝐢𝐟𝐞𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐜𝐨𝐫𝐚𝐥𝐢 sunt printre cele mai diverse ecosisteme de pe planetă, reprezentând unul dintre cele mai vechi, mai complexe și mai importante ecosisteme pentru viața subacvatică.
𝐂𝐨𝐫𝐚𝐥𝐢𝐢 adăpostesc mii de specii marine și absorb excesul de dioxid de carbon din apă, ceea ce le-a atras numele de „𝙥ă𝙙𝙪𝙧𝙞 𝙩𝙧𝙤𝙥𝙞𝙘𝙖𝙡𝙚 𝙖𝙡𝙚 𝙢ă𝙧𝙞𝙞”. De asemenea acționează ca bariere care pot reduce energia valurilor cu până la 97%, oferind o protecție importantă împotriva unor amenințări, inclusiv împotriva valurilor de tip tsunami.
𝐑𝐞𝐜𝐢𝐟𝐞𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐜𝐨𝐫𝐚𝐥𝐢 sunt în pericol grav din cauza încălzirii globale, poluării, pescuitului excesiv, turismului agresiv.
Există inițiative de restaurare a recifelor, prin transplantarea fragmentelor de corali sănătoși în zone degradate.
În sala a doua a muzeului nostru, pot fi admirate mai multe specii de corali: coralul/mărgeanul roşu, coralul - creier, coralul - ciupercă, coralul-orgă, coralul-pană.
Sursa informațiilor Muzeul de Ştiinţele Naturii din Aiud.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu