Exponatul lunii aprilie
Timp de aproape două decenii, arheologul Florin Medeleț a investigat arheologic hotarul satului Remetea Mare. Cele mai importante puncte cercetate, cunoscute în conștiința locală drept „Gomila lu’ Pituț” și „Gomila lu’ Gabor”, sunt două grinduri aluvionare formate de-a lungul Begăi.
Aceste ridicături naturale de pământ au atras comunitățile primei epoci a fierului, care au întemeiat aici mici așezări rurale. Dincolo de structurile materiale, cercetările au scos la iveală și urme ale unor gesturi interpretate ca având caracter ritualic.
În anul 1981, în una dintre gropile de la Gomila lu’ Gabor, a fost descoperit un obiect aparte: un disc din lut, decorat cu nervuri reliefate asemenea spicelor de grâu. Forma și ornamentația l-au determinat pe Florin Medeleț să-l interpreteze drept un posibil simbol asociat unui cult solar sau celest.
Indiferent de semnificația sa originală, obiectul pare să fi păstrat puterea de a impresiona și după mai bine de 2700 de ani. Astăzi, locuitorii din Remetea Mare trec zilnic pe lângă o reprezentare stilizată a acestui disc, care decorează discret gardul metalic al fostului han „Privighetoarea”.
Vizualizați modelul 3D aici:
https://sketchfab.com/.../disc-remetea-mare...
Realizat de colegii noștri din echipa Secției Arheologie:
dr. Andrei Georgescu, dr. Adriana Sărășan și dr. Cristian Ardelean
#mnab #exponatuluniiaprilie
Sursa informațiilor Muzeul Național al Banatului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu