Deschiși permanent pentru cunoaștere!
Exponatul lunii aprilie 2025 la Vivariu Bacău - Orezarul (Lonchura oryzivora)
Pasărea orezar provine din sud- estul Asiei, din insulele arhipelagului Indonezian. Trăiește în stoluri mari, în apropierea câmpurilor de orez și se înmulțește pe tot parcursul anului, depunând ouăle într-un cuib situat la înălțime.
Păsărea adultă are o lungime de 13 – 15 cm, având un colorit inconfundabil (capul și coada negre, spatele gri și ciocul roșu). Adulții au o pată albă pe obraz. La păsările tinere pata este maronie. Ca urmare a înmulțirii intensive, crescătorii au obținut și exemplare complet albe.
Hrana lor constă în mare parte din semințe (mei, orez nedecorticat, dughie, glanț) și verdeață, consumă ocazional insecte vii și viermișori. Femelele își cresc puii cu multă ușurință, chiar dacă nu au tot timpul la dispoziție hrană de origine animală. Ponta constă din 4-6 ouă.
La trei săptămâni puii sunt complet îmbrăcați cu pene, iar la 24-28 de zile părăsesc pentru prima data cuibul. Puii sunt hrăniți de părinți încă două săptămâni de la ieșirea lor din cuib, după care devin independenți.
Material realizat de conservator Corduneanu Emil
Sursa informațiilor Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii "Ion Borcea" Bacău.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu