”𝐃𝐞𝐬𝐜𝐨𝐩𝐞𝐫𝐚̆ 𝐁𝐢𝐬𝐭𝐫𝐢ț𝐚 𝐀𝐫𝐝𝐞𝐥𝐞𝐚𝐧𝐚̆”
𝐑𝐚̆𝐜𝐡𝐢ț𝐚𝐧 (𝐿𝑖𝑡ℎ𝑟𝑢𝑚 𝑠𝑎𝑙𝑖𝑐𝑎𝑟𝑖𝑎) sau ”𝐟𝐥𝐨𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐳𝐚̂𝐧𝐞𝐢” (denumire populară) ... o plantă extrem de pitorească prezentă pe malurile râului Bistrița Ardeleană.
Este răspândit în locurile mlăștinoase, la marginea râurilor și a bălților sau în buruienișurile din zonele inundabile. Înflorește din iunie și până în septembrie. Florile sale sunt extrem de atractive pentru albine și fluturi.
Răchițanul este conform specialiștilor, cea mai frumoasă și mai aspectuoasă dintre plantele medicinale care cresc pe meleagurile noastre. Impresionează prin tabloul cromatic pe care îl formează când își deschide florile roșii-violete.
De-a lungul timpului, istoricii au menționat proprietățile cicatrizante și emoliente ale florilor de răchițan. Planta era utilizată de războinicii greci și romani pentru a se trata, iar în evul mediu a fost una dintre plantele utilizate pentru tratarea holerei. Romanii considerau planta un dar oferit de zâne și o puneau în apa de scăldat a copiilor mici, pentru a atrage norocul asupra lor.
În zilele noastre pulberea fină de frunze de răchițan este utilizată pentru stoparea hemoragiilor cutanate, dar și pentru oprirea sângerărilor interne.
#RețeauaPentruNaturaUrbană #RURALIS #BiodiversitateUrbană #NaturăUrbană #ConectămOrașeleLaNatură #ObservareaPlantelor
#RâulBistrițaArdeleană #TraseuTematic #PlanteMedicinale #DescoperăBistrițaArdeleană
Foto: Simona PĂCURAR
Sursa informațiilor RURALIS/Rețeaua pentru Natură Urbană.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu