sâmbătă, 3 august 2024

Krater apulian mare, datând din anii 350-300 î.Hr.

 

Colecția Maria și Dr. George Severeanu include o selecție impresionantă de vase din perioada clasică și arhaică, folosite atât pentru servit, cât și pentru cosmetice. 


Un obiect deosebit din această colecție este un krater apulian mare, datând din anii 350-300 î.Hr. Acest vas se distinge prin decorul său cu figuri roșii dispuse în două registre.


Pe una dintre laturi, vedem o scenă în care Eros stă în fața unei femei așezate. Femeia poartă o diademă și un sakkos, este îmbrăcată în peplos și are sandale, cercei, un colier și brățări. În mâna dreaptă ține un platou, iar în stânga un ciorchine de struguri. Eros apare nud, având pe cap un kekryphylon decorat cu perle și sandale, fiind împodobit cu cercei, un colier pe piept și coapsa dreaptă, și brățări pe brațe și pe gamba dreaptă.


Pe reversul vasului sunt reprezentați doi tineri, cu diademe pe cap, himatia drapată, sandale la picioare și câte un toiag în mână.
Aceste vase erau folosite în timpul unui symposium pentru a dilua vinul cu apă, deoarece grecii, mari iubitori ai vinului, evitau consumul de vin sec pentru a reduce efectele alcoolului.

 

Sursa informațiilor Muzeul George Severeanu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu