marți, 23 aprilie 2024

#Conferința_de_joi | Secvențe cu tâlc escatologic din iconografia bisericilor din Arhiepiscopia Bucureștilor, cu scriitoarea Cristina Bogdan

 

#Conferința_de_joi | Secvențe cu tâlc escatologic din iconografia bisericilor din Arhiepiscopia Bucureștilor, cu scriitoarea Cristina Bogdan


Vă invităm joi, 25 aprilie, ora 18.30, la Palatul Suțu (Bd. I.C. Brătianu, nr 2), la conferința cu tema „Cu moartea pre moarte călcând. Secvențe cu tâlc escatologic din iconografia bisericilor din Arhiepiscopia Bucureștilor”, care va fi susținută de conf. univ. dr. Cristina Bogdan.
Cristina BOGDAN, conferențiar la Facultatea de Litere a Universității din București și scriitoare, a călătorit mult în ultimele două decenii pe urmele unei idei (cea referitoare la felul în care românii din trecut se raportau la marea trecere), pe care a descoperit-o la răscrucea traseelor literare, iconografice, folclorice, pe linia de demarcație dintre privirea autohtonului și cea a străinului, la granița dintre lumea veche (încă tributară formelor medievalității târzii) și zorii modernității noastre întârziate. A coborât dintre filele manuscriselor și ale tipăriturilor pentru a străbate la pas teritoriile în care urma Morții mai putea fi descifrată pe pereții interiori sau pe zidurile exterioare ale edificiilor cultice.
„La o primă vedere, s-ar zice că am tot scris și conferențiat despre... moarte. La o privire mai atentă, s-ar putea înțelege că moartea e doar o trambulină către Viață. Dacă vreți să vă convingeți, vă aștept joia aceasta, 25 aprilie, de la ora 18,30, la Palatul Suțu, să vorbim despre câteva secvențe din iconografia bisericilor de secol XVIII din actuala Arhiepiscopie a Bucureștilor, pe care, dezghiocându-le de sensuri, ajungem să ne întrebăm "Unde-ți este, moarte, boldul?" și să răspundem deodată cu sfântul cu rostul aurit: "Înviat-a Hristos și viața stăpânește". V-aștept cu emoție și bucurie, alături de prietenul meu, Cătălin D. Constantin, coordonatorul Conferințelor de Joi de la Muzeul Municipiului Bucureşti - Palatul Suțu”, este invitația lansată de Cristina Bogdan.


Mai multe detalii despre acest eveniment
https://www.facebook.com/events/795209768782232/

 

Sursa informațiilor Muzeul Municipiului Bucureşti - Palatul Suțu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu