miercuri, 17 aprilie 2024

Vernisajul expoziției 𝑪𝒐𝒍𝒆𝒄𝒕̦𝒊𝒂 𝒅𝒆 𝒎𝒐𝒏𝒆𝒅𝒆 𝒆𝒎𝒊𝒔𝒆 𝒅𝒆 𝑴𝒐𝒍𝒅𝒐𝒗𝒂 𝑺𝒖𝒗𝒆𝒓𝒂𝒏𝒂̆. 195 𝒎𝒐𝒏𝒆𝒅𝒆 𝒅𝒆 𝒂𝒖𝒓 𝒔̦𝒊 𝒂𝒓𝒈𝒊𝒏𝒕

 







Vernisajul expoziției 𝑪𝒐𝒍𝒆𝒄𝒕̦𝒊𝒂 𝒅𝒆 𝒎𝒐𝒏𝒆𝒅𝒆 𝒆𝒎𝒊𝒔𝒆 𝒅𝒆 𝑴𝒐𝒍𝒅𝒐𝒗𝒂 𝑺𝒖𝒗𝒆𝒓𝒂𝒏𝒂̆. 195 𝒎𝒐𝒏𝒆𝒅𝒆 𝒅𝒆 𝒂𝒖𝒓 𝒔̦𝒊 𝒂𝒓𝒈𝒊𝒏𝒕
Muzeul Orașului Oradea (Piața E. Gojdu nr. 39-41)
Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal și Muzeul Serviciului Vamal al Republicii Moldova organizează, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Consiliul Raional Ialoveni (Republica Moldova) și Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria"- Filiala Bihor, vernisajul expoziției 𝐂𝐨𝐥𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐚 𝐝𝐞 𝐦𝐨𝐧𝐞𝐝𝐞 𝐞𝐦𝐢𝐬𝐞 𝐝𝐞 𝐌𝐨𝐥𝐝𝐨𝐯𝐚 𝐒𝐮𝐯𝐞𝐫𝐚𝐧𝐚̆. 𝟏𝟗𝟓 𝐦𝐨𝐧𝐞𝐝𝐞 𝐝𝐞 𝐚𝐮𝐫 𝐬̦𝐢 𝐚𝐫𝐠𝐢𝐧𝐭. Evenimentul deschide seria de manifestări festive dedicate celor 105 ani de la eliberarea orașului Oradea organizate de Primăria Municipiului Oradea.
Expoziția cuprinde monede emise de către Banca Națională a Moldovei ce fac parte din colecțiile Muzeului Serviciului Vamal al Republicii Moldova și a colonelului Petru Costin din Republica Moldova.
Monedele comemorative sunt emise de către Banca Națională a Moldovei și reprezintă o operă de artă monetară. Se confecționează cel mai adesea din metal prețios – aur sau argint și se emit în tiraj restrâns, fiind dedicate unor personalități, evenimente istorice, precum și naturii, științei sau artelor. Monedele comemorative au o estetică deosebită și o execuție aparte. Acestea sunt prezentate în capsule și cutii speciale, sunt însoțite de certificate de autenticitate ce conțin caracteristicile monedei și semnătura guvernatorului Băncii Naționale.
De asemenea, monedele comemorative au valoare numismatică și pot fi folosite ca mijloc de plată.
Prima monedă comemorativă a fost emisă de Banca Națională a Moldovei în 1996, la 5 ani de la Proclamarea Independenței Republicii Moldova. Prima serie de monede a fost dedicată mănăstirilor Moldovei. Lansată în anul 2000, seria este compusă din 20 de monede de argint care ilustrează lăcașurile sfinte din Moldova.
Banca Națională a Moldovei mai emite monede comemorative și jubiliare care completează seriile „Personalități”, „Sărbătorile, cultura, tradițiile Moldovei”, „Sport”, „Monumentele Moldovei”, „Aleea clasicilor din grădina publică "Ștefan cel Mare și Sfânt" din mun. Chișinău”, „Evenimente istorice”, ”Locașuri sfinte”, „Conace boierești”, „Femei celebre”, „Știință și inovare”, „Poveștile copilăriei” și seria “Altele”. Acestea relevă figuri proeminente ale culturii și științei, evenimente istorice, promovează patrimoniul și tradițiile naționale, reflectă arhitectura religioasă. De asemenea, o serie de succes este „Cartea Roșie a Republicii Moldova”, care include un șir de piese dedicate florei și faunei Moldovei”.
La 26 august 2021, Banca Națională a Moldovei a pus în circulație, ca mijloc de plată și în scop numismatic, un set de monede comemorative dedicate celei de a 30-a aniversări de la proclamarea independenței Republicii Moldova. Acestea completează seria „Evenimente istorice” și sunt însoțite de certificatul de autenticitate care conține un QR cod în care sunt stocate informații privind monedele menționate.
Monedele de la Muzeul Orașului Oradea fac parte din toate seriile menționate mai sus și sunt expuse pentru prima data în afara țării, într-un muzeu din România.
Expoziția va fi deschisă de prof. univ. dr. Gabriel Moisa, manager al Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, col. r. ing. Dan Nicolae Poinar, președintele Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria"- Filiala Bihor, și col. Petru Costin, în prezența reprezentanților autorităților și instituțiilor locale și județene.
Invităm publicul să viziteze această expoziție deosebită și interesantă, care va fi deschisă până în 1 iunie a.c.
Vă așteptăm!

 

Sursa informațiilor Muzeul Ţării Crişurilor Oradea - Complex Muzeal.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu