miercuri, 17 aprilie 2024

Arcași la orizont | Íjászok a (lát)határon

 

=== RO ===
Arcași la orizont
Ziua Mondială a Monumentelor și Siturilor la Călugăreni, Mureș
Sâmbătă, 20 aprilie 2024, ora 10.00 - 18.00
Parcul arheologic de la Călugăreni
Trupele auxiliare făceau parte integrantă din armata romană, cel mai important aspect în organizarea și trasarea limesului fiind apărarea granițelor și controlul rutelor comerciale. Astfel, fiecare punct strategic beneficia de unități militare care contracarau stilul de luptă al inamicului. Fiecare tactică de luptă necesita armament și echipament militar diferit, rezultând într-un patrimoniu arheologic extrem de variat de-a lungul secolelor.
Armele și echipamentul soldaților romani din Călugăreni vor fi în centrul atenției sâmbătă, 20 aprilie, între orele 10.00 și 18.00, în cadrul evenimentului dedicat Zilei Mondiale a Monumentelor şi Siturilor, care va avea loc în Parcul Arheologic de la Călugăreni. Vizitatorii vor avea ocazia să descopere arme romane și replicile lor, să participe la activități de pedagogie muzeală, să-și testeze abilitățile într-un concurs de tir cu arcul și să asiste la simularea unei săpături arheologice.
Partener: Asociația Milites Marisensis


=== HU ===
Íjászok a (lát)határon
Műemlékvédelmi Világnap Mikházán
2024. április 20., szombat, 10 és 18 óra között
Mikházi Régészeti Park
A római hadsereg szerves részét képezték a segédcsapatok, a limes megszervezésében és kiépítésében a legfontosabb szempont a potenciális támadások kivédése és a kereskedelmi utak ellenőrzése volt, ezért minden stratégiai pontra az ellenfél harcmodorát ellensúlyozó katonai egység került. Minden harcmodor eltérő fegyverzetet és katonai felszerelést igényelt, ami egy rendkívül változatos régészeti leletanyagot eredményezett az évszázadok folyamán.
A mikházi római katonák fegyverzete és felszerelése kerül rivaldafénybe szombaton, április 20-án 10 órától 18 óráig a Mikházi Régészeti Parkban szervezett Műemléki Világnapi rendezvényen. A látogatók megismerhetik az egykori fegyvereket és az ezekről készült replikákat, részt vehetnek a témához köthető múzeumpedagógiai tevékenységeken, összemérhetik a képességeiket az íjászversenyen és egy régészeti feltárás szimulálásán is részt vehetnek.
Partner: Milites Marisensis Egyesület

 

Sursa informațiilor Muzeul Judeţean Mureş / Maros Megyei Múzeum.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu