marți, 2 aprilie 2024

Conferința „Resturi fosile de rinoceri din Miocenul superior din zona Huși”

 

Consiliul Judeţean Vaslui și Muzeul „Vasile Pârvan”, Bârlad vă invită duminică, 7 aprilie 2024, ora 10:30, la conferința „Resturi fosile de rinoceri din Miocenul superior din zona Huși”.
Evenimentul se va desfășura la sediul muzeului din strada Republicii, nr. 235 și va fi prezentat de domnul prof. Vicu Merlan, membru al Societății Paleontologilor din România.
În zona Hușilor, fragmente de fosile preistorice de rinoceri s-au identificat în mai multe locații: Huși – Lohan 1, Dolhești – La Corlate și Dealul Rusului, Văleni – Râpa Dochiei și Rusca - Nisipărie, com. Pădureni. Cea mai frumoasă piesă a apărut la Rusca. În cariera de nisip din satul Rusca (Comuna Pădureni), jud. Vaslui, am identificat un fragment fosil postcranian. Depozitele geologice din cariera de la Rusca aparțin ultimului ciclu de sedimentare al Platformei Moldovenești (forelandul Carpaților Orientali). Vârsta depozitelor este Meoțian. Din punct de vedere sedimentologic, depozitele meoțiene din cariera de la Rusca aparțin unui domeniu depozițional fluvial.
Fragmentul distal de radius descoperit în depozitele meoţiene de la Rusca (Com Pădureni, Vaslui) semnalează prezența unui rinocer de talie medie fără coarne în Platforma Moldovenească, respectiv genul Acerorhinus. Frecvența redusă a acestui gen în fauna de mamifere mari din Miocenul superior al Europei de Est, justifică importanța acestei descoperiri, din zona adiacentă orașului Huși.


Contact:
Muzeul „Vasile Pârvan”, Bârlad
Responsabil: muzeograf Cerchia Corneliu
tel: 0335/404.746; fax: 0235/422.211
e-mail: muzeuparvan@gmail.com

 

Sursa informațiilor Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu