miercuri, 10 aprilie 2024

Conferința de Joi: „Cuvinte care îndreaptă lumea”, o conferință de Corina Veleanu

 

Muzeul Municipiului București vă invită la Conferința de Joi, 11 aprilie, ora 18.30, la Palatul Suțu (Bd Ion C. Brătianu, nr 2), cu tema „Cuvinte care îndreaptă lumea”, care va fi susținută de conf. univ. Corina Veleanu.
Coordonatorul Conferințelor de Joi: conf. univ. dr. Cătălin D. Constantin.
Preț bilet: 10 lei/persoană.
___
De câțiva ani suntem spectatorii unei lupte împotriva corupției și pentru protecția normei, descrisă amănunţit de mass-media. Noile caracteristici ale "societății afectelor" (F. Lordon) - tehnologia digitală, cultura participativă și preferința individuală și mediatică pentru senzaționalism - determină modul și chiar provoacă erupția dezvăluirilor în viața noastră de zi cu zi. Puterea cuvintelor este și mai perceptibilă astăzi ca o putere afectivă și performativă, care ne mişcă și ne modifică realitatea. Anumite cuvinte folosite în drept sau în discursul juridic nu fac excepție. Cuvintele pot face dreptate sau pot duce la nedreptăţi. Coruperea cuvintelor și a termenilor juridici nu este lipsită de consecințe. Ȋn acest cadru, ne propunem să explorăm o serie de cuvinte care reflectă diverse forme de corupere a normelor (juri)lingvistice, precum și câteva fenomene lingvistice (determinologizare, resemantizare, neologizare, traducere, adaptare culturală, etc.) care au ca rezultat modificări ale percepției și înțelegerii discursului.
___
Corina VELEANU este conferențiar universitar la Departamentul de Limbi Străine Aplicate din cadrul Facultății de Limbi Străine a Universității Lumière Lyon 2, unde predă limba engleză și traducerea specializată (juridică, economică) din septembrie 2014.
Activitatea sa de cercetare în cadrul CeRLA - Centre de recherche en linguistique appliquée se axează în special pe jurilingvistică comparată și traducere juridică.

 

Sursa informațiilor Muzeul Municipiului București.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu