miercuri, 3 aprilie 2024

Expoziția „Grecii de peste mări. Vase cu figuri roșii din Etruria și Magna Grecia"

 

Expoziția „Grecii de peste mări. Vase cu figuri roșii din Etruria și Magna Grecia", ce poate fi vizitată la sediul central al MNIT, aduce pentru prima dată, laolaltă, în atenția publicului, vasele grecești cu figuri roșii aflate în colecțiile muzeelor din România.
Printre vasele expuse poate fi admirat un fragment de kylix din 520-510 î. Chr., pictat în tehnica figurilor roșii, cu un luptător, în jurul căruia se găsește un graffito cu numele meșterului care a făcut vasul: ΚΑΚΡΥΛΙΟΝ ΕΠΟΙΕΣΕΝ (Kakrilion a făcut).
Foarte puțini pictori de vase cu figuri roșii sunt cunoscuți după numele lor real, iar meșterii olari, tovarăși de atelier, și mai puțin. Vasele cunoscute astăzi, pe care sunt trecute numele lor, nu sunt numeroase. În mare parte, numele cu care sunt cunoscuți sunt nume convenționale, date de cercetătorii moderni care le-au studiat lucrările, după varii considerente: după temele iconografice sau elemente de decor pictate de ei (de exemplu: Pictorul Niobid sau Pictorul Pithos); după numele orașului unde se găsește un vas specific (de exemplu Pictorul Altamura, Pictorul Berlin); după numele sitului arheologic unde au fost descoperite vase caracteristice (de exemplu Pictorul Heraion) și exemplele pot continua.
Fragmentul de kylix cu graffito face parte din colecția George Severeanu a Muzeului Municipiului București.

 

Sursa informațiilor Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu