sâmbătă, 10 februarie 2024

Volumul „𝑳𝙤𝒄𝙖𝒍 𝑻𝙧𝒂𝙙𝒊𝙩𝒊𝙤𝒏𝙨, 𝑪𝙪𝒍𝙩𝒖𝙧𝒆 𝑪𝙤𝒏𝙩𝒂𝙘𝒕 𝒐𝙧 𝙈𝒊𝙜𝒓𝙖𝒕𝙞𝒐𝙣 𝑻𝙝𝒆 𝒑𝙤𝒕𝙩𝒆𝙧𝒚 𝒐𝙛 𝘾𝒓𝙪𝒄𝙚𝒏𝙞-𝘽𝒆𝙡𝒆𝙜𝒊𝙨̌-𝙂𝒂́𝙫𝒂 𝒕𝙮𝒑𝙚 𝙖𝒔 𝒂 𝒄𝙝𝒓𝙤𝒏𝙤𝒍𝙤𝒈𝙞𝒄𝙖𝒍 𝒂𝙣𝒅 𝒄𝙪𝒍𝙩𝒖𝙧𝒂𝙡 𝙢𝒂𝙧𝒌𝙚𝒓 𝒊𝙣 𝙎𝒐𝙪𝒕𝙝𝒆𝙖𝒔𝙩 𝙀𝒖𝙧𝒐𝙥𝒆 𝒅𝙪𝒓𝙞𝒏𝙜 𝙩𝒉𝙚 𝙇𝒂𝙩𝒆 𝑩𝙧𝒐𝙣𝒛𝙚 𝘼𝒈𝙚"

 








Astăzi, la Muzeul Național al Banatului, avem onoarea și emoția de a lansa volumul „𝑳𝙤𝒄𝙖𝒍 𝑻𝙧𝒂𝙙𝒊𝙩𝒊𝙤𝒏𝙨, 𝑪𝙪𝒍𝙩𝒖𝙧𝒆 𝑪𝙤𝒏𝙩𝒂𝙘𝒕 𝒐𝙧 𝙈𝒊𝙜𝒓𝙖𝒕𝙞𝒐𝙣? 𝑻𝙝𝒆 𝒑𝙤𝒕𝙩𝒆𝙧𝒚 𝒐𝙛 𝘾𝒓𝙪𝒄𝙚𝒏𝙞-𝘽𝒆𝙡𝒆𝙜𝒊𝙨̌-𝙂𝒂́𝙫𝒂 𝒕𝙮𝒑𝙚 𝙖𝒔 𝒂 𝒄𝙝𝒓𝙤𝒏𝙤𝒍𝙤𝒈𝙞𝒄𝙖𝒍 𝒂𝙣𝒅 𝒄𝙪𝒍𝙩𝒖𝙧𝒂𝙡 𝙢𝒂𝙧𝒌𝙚𝒓 𝒊𝙣 𝙎𝒐𝙪𝒕𝙝𝒆𝙖𝒔𝙩 𝙀𝒖𝙧𝒐𝙥𝒆 𝒅𝙪𝒓𝙞𝒏𝙜 𝙩𝒉𝙚 𝙇𝒂𝙩𝒆 𝑩𝙧𝒐𝙣𝒛𝙚 𝘼𝒈𝙚". Această lucrare, care adună studiile prezentate la conferința internațională din octombrie 2018, este un tribut adus memoriei și spiritului inegalabilului Alexandru "Sanyi" Szentmiklosi.
Sanyi a fost mai mult decât un arheolog; a fost un visător care a văzut dincolo de stratigrafii și artefacte, găsind povești umane în fiecare fragment de trecut. Dedicarea sa pentru cercetarea fenomenului Cruceni-Belegiš-Gáva nu a fost doar academică, ci o călătorie personală în inima culturii și a istoriei.
Evenimentul de astăzi, ce va avea loc în mansarda B2 a Bastionului Maria Theresia, de la ora 18:00, este mai mult decât o lansare de carte; este un moment de recunoștință pentru toate momentele pe care le-a împărtășit cu noi, pentru fiecare descoperire pe care a făcut-o și pentru fiecare poveste pe care a spus-o.
Cartea explorează ceramica de tip Cruceni-Belegiš-Gáva, un subiect esențial pentru înțelegerea dinamicii culturale din sud-estul Europei la sfârșitul Epocii Bronzului. Poate fi achiziționată de la standul de cărți al muzeului, aflat la etajul I al Bastionului Maria Theresia.
Să îi păstrăm amintirea vie și să lăsăm pasiunea sa pentru arheologie să ne inspire pe toți. Vă așteptăm cu emoție!


#mnab #lansarecarte

 

Sursa informațiilor Muzeul Național al Banatului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu