𝐄𝐗𝐏𝐎𝐍𝐀𝐓𝐔𝐋 𝐋𝐔𝐍𝐈𝐈
𝐁𝐑𝐎𝐓Ă𝐂𝐄𝐋𝐔𝐋 - 𝘏𝘺𝘭𝘢 𝘢𝘳𝘣𝘰𝘳𝘦𝘢, 𝘓𝘪𝘯𝘯𝘢𝘦𝘶𝘴, 1758
--- este singura specie de 𝐁𝐑𝐎𝐀𝐒𝐂Ă 𝐀𝐑𝐁𝐎𝐑𝐈𝐂𝐎𝐋Ă din țara noastră. Cunoscută și sub numele de răcănel, brotac sau broatec, este o broască mică, ajungând la o lungime a corpului de 3,5- 5 cm în stadiul adult.
ᅳ𝐓𝐫ă𝐢𝐞ș𝐭𝐞ᅳ► in apropierea surselor de apă, preferând zonele împădurite, cu tufișuri sau stufărișuri. Datorită discurilor adezive de pe fiecare deget el se poate cățăra foarte ușor în copaci fiind destul de des găsit stând la soare pe frunze sau pe crengi. Pe timp de ploaie se retrage pe dosul frunzelor. Pentru reproducere prefera bălțile temporare cu vegetație bogată, cu stuf sau papură.
ᅳ𝗖𝗼𝗹𝗼𝗿𝗶𝘁𝐮𝐥ᅳ► pielii variază, una dintre abilitățile brotăcelului fiind capacitatea de a se camufla. El iși poate schimba foarte ușor culoarea în funcție de mediul în care se află. Culoarea de bază este verde, dar variază la cenușiu, brun, galben pal, uniform sau cu pete întunecate.
ᅳ𝐃𝐢𝐞𝐭𝐚ᅳ► este reprezentată în mare măsură de insecte zburătoare pe care le prinde din zbor prin salturi uriașe, dar și de păianjeni și larve pe care le prinde cu ajutorul limbii sale lipicioase.
ᅳ𝐏𝐞𝐫𝐢𝐨𝐚𝐝𝐚 𝐝𝐞 𝐫𝐞𝐩𝐫𝐨𝐝𝐮𝐜𝐞𝐫𝐞ᅳ► împerecherea are loc în perioada aprilie-iunie, fiind singura perioadă în care brotăceii pot fi găsiți în mediul acvatic. O femelă depune până la 1000 de ouă în pachete mici, apoi părăsește mediul acvatic. Larvele se metamorfozează complet în perioada iulie-august. După 3 luni au caracterele adulților și părăsesc apa. După 3 – 4 ani sunt capabili de reproducere.
ᅳ𝐅𝐚𝐜𝐭𝐨𝐫𝐢𝐢 𝐝𝐞 𝐚𝐦𝐞𝐧𝐢𝐧ț𝐚𝐫𝐞 ᅳ► sunt legați de acțiunile de defrișare, desecare a apelor, eliminarea tufărișurilor, brotăcelul fiind specie vulnerabilă și protejată. În natură trăiește până la 15 ani, iar în terariu până la 20 de ani.
În muzeul nostru poate fi observat în sala a 2-a, alături de alte specii de amfibieni.
#QRCODE
Sursa informațiilor Muzeul de Ştiinţele Naturii Aiud.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu