miercuri, 7 februarie 2024

Idei în Agora: „Eșecul. La români și la ceilalți”

 

Muzeul Municipiului București vă invită la Idei în Agora, marți, 13 februarie, ora 18.00, la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei 151), cu tema „Eșecul. La români și la ceilalți”. Costică Brădățan în dialog cu Sorin Antohi.
Intrarea este liberă.
_______
În pliantul celei de-a XIX-a întâlniri Idei în Agora – „Filozofi în agora: pînă la moarte, dincolo de eșec”. Costică Brădățan în dialog cu Sorin Antohi, 27.03.2018 (filmul e arhivat la locul știut) -, scriam următoarele:
Plecat din România în Anglia și apoi în Statele Unite, peregrinând academic pe toate continentele (locuite), Costică Brădățan a dus cu sine un anume „sentiment românesc” al morții și al eșecului, dezvoltând treptat o proprie reflecție radicală, cynică (în tradiția lui Anthistene și Diogene) și (auto)ironică în care maestrul absolut e desigur Cioran. „Scepticul de serviciu al unei lumi pe sfârșite” ne spusese deja că orice succes ne sărăcește lăuntric, ne face să uităm cine suntem și să ne ignorăm limitele. În același spirit, Brădățan explorează „ontologia existenței ironice” până la moarte (cu Socrate, Hypatia, Morus, Bruno, Patočka) și dincolo de eșec (cu Diogene Cynicul, Cioran însuși, Gandhi, Che Guevara, Mishima). Și propune o reabilitare a cynismului, adică o depășire a vieții și morții pentru idei în agora…
În seara aceasta, după aproape șase ani în care el a cunoscut și mai spectaculos succesul, vom vorbi din nou despre eșec, pornind de cartea lui din 2023 în care face o apologie contraintuitivă a eșecului, oprindu-se la Simone Weil, Mahatma Gandhi, (inevitabilul) Cioran și Yukio Mishima (mereu conștient de umbra lui Seneca).
Cea mai recentă carte a lui Costică Brădățan, „In Praise of Failure: Four Lessons in Humility” (Harvard University Press, 2023), tradusă în românește de Vlad Russo, este în curs de apariție la Editura Spandugino.
Sorin Antohi
_______
Costică Brădățan (n. 1971) este profesor de studii umaniste la Texas Tech University, SUA, și profesor onorific de filozofie la University of Queensland, Australia. A început studii de Drept, apoi a absolvit Filozofia la Universitatea București, luându-și doctoratul în aceeași disciplină la Durham University. A scris, printre altele, „O introducere la istoria filosofiei românești în secolul XX” (Editura Fundației Culturale Române, 2000), „Jurnalul lui Isaac Bernstein” (Nemira, 2001), „The Other Bishop Berkeley: An Exercise in Reenchantment” (Fordham University Press, 2006), „Dying for Ideas: The Dangerous Lives of the Philosopher”s (Bloomsbury, 2015; trad. rom. de Vlad Russo, Humanitas, 2018) și „In Praise of Failure: Four Lessons in Humility” (Harvard University Press, 2023, trad. rom. de Vlad Russo, în curs de apariție la Editura Spandugino). A coordoonat la edituri prestigioase, uneori în colaborare, cinci volume colective și cinci numere speciale de revistă academică. A tradus din engleză în română alte două cărți. Lucrările sale au fost traduse în peste treizeci limbi. A publicat de asemenea capitole de carte, introduceri, prefețe, articole de enciclopedie, recenzii de carte, eseuri și editoriale în „New York Times”, „Washington Post”, „Times Literary Supplement”, „Aeon”, „Dissent”, „The New Statesman”, „Literary Review”, „TIME Magazine”, „Commonweal Magazine” etc. Este redactor pentru studii comparate și religie la „Los Angeles Review of Books”. A mai predat la Cornell University, Miami University, University of Wisconsin-Madison, University of Notre Dame și Arizona State University, precum și la o serie de universități din Europa, Asia și America Latină. A fondat și coordonează două colecții de carte: „Philosophical Filmmakers” (Bloomsbury) și „No Limits“ (Columbia University Press).
_______
Sorin Antohi (n. 1957) este istoric al ideilor, eseist, traducător. Membru în Academia Europaea. Mai multe informații la www.sorinantohi.org.
_______
Idei în Agora este un program dedicat analizei spiritului public. A fost inițiat în 2017 de Sorin Antohi și este susținut de Adrian Majuru. Realizat de Muzeul Municipiului București, în parteneriat cu Asociația Orbis Tertius / A Treia Lume. Întâlnirile au formate diferite și propun un dialog între curente, mișcări, personalități, viziuni despre lume, teorii, ideologii. Filmele, postate pe YouTube la https://www.youtube.com/channel/UCv5R2xEgA_M5nzwIUGl8kcQ
Arhiva, la www.sorinantohi.org și http://muzeulbucurestiului.ro/idei-in-agora.html V. și https://www.facebook.com/IdeiinAgora/
_______
În pregătire:
IXC: 19 februarie 2024, 18:00. „Romii din România de azi. Istorii și identități în mișcare”. Marius Turda în dialog cu Sorin Antohi. VIIIC: 12 martie 2024, 18:00. „Inteligența Artificială. Bilanț și perspective”. Gheorghe Ștefan în dialog cu Sorin Antohi. VIIC: „România sudică. Infrastructuri, apă, peisaje rurale”. 19 martie 2024, 18:00. Bogdan Iancu în dialog cu Sorin Antohi.

 

Sursa informațiilor Muzeul Municipiului București.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu