miercuri, 28 februarie 2024

Cum dispare patrimoniul României: Zidul fortificat al Bisericii Evanghelice de la Rotbav a ajuns într-o stare foarte proastă...

 







Zidul fortificat al Bisericii Evanghelice de la Rotbav a ajuns într-o stare foarte proastă. Probabil că zilele sunt numărate până când părți din acestea vor începe să se prăbușească. Deși în 2016 am fost martori la surparea turnului bisericii, pare că acest lucru nu a fost de ajuns sa atragă atenția în primul rând statului roman a cărui capacitate de a-și gestiona patrimoniul este mult limitată.
Tragem pe această cale un semnal public disperat asupra faptului că riscul ca părți din ansamblul fortificației de sec XV să se prăbușească, acest lucru creând pe lângă o pierdere a patrimoniului național construit și riscuri pentru siguranța cetățenilor. Acest lucru a ajuns să fie atât de grav ca urmare a incapacității proprietarului de a-și îngriji proprietatea, a neglijenței din partea statului român și nu în ultimului rând a traficului rutier haotic care de zeci de ani afectează grav acest monument istoric.
Este păcat cum asistam neputincioși la pierderea patrimoniului construit din Transilvania, rezultatul a sute de ani de conviețuire multiculturală.
Ministerul Culturii, Raluca Turcan, Ambulanța pentru Monumente - Transilvania Sud poate aruncați privirea asupra riscului ca în curând să pierdem și ce a mai rămas din Biserica Fortificata de la Rotbav.

 

Sursa informațiilor Rotbav.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu