sâmbătă, 24 februarie 2024

Pantalonii bărbătești

 

Bărbați din Bogata Olteană, la coasă, prima jum. sec XX, Muzeul de Etnografie Brașov, Fond documentar


 Bărbat vârstnic purtând cioareci de bocanci, alături de fiica sa; Ungra 1943, arhiva Muzeului de Etnografie Brașov


 Familii din Ungra în costum de sărbătoare; bărbații poartă cioareci de cizme, datare: 1989


 Cioareci cu pui, expoziția permanentă a Muzeului Etnografic „Gh. Cernea” Rupea

Cioarecii sunt pantalonii bărbătești croiți din postav. Această țesătură se realiza în casă, la război, din lână albă, țesută în 4 ițe care ulterior se dădea la piuă atât în satele de sub munte cât și în localitatea Comăna de Sus. Indiferent de anotimp, cioarecii au constituit o piesă vestimentară nelipsită din costumul tradițional bărbătesc și au fost purtați atât în zilele de lucru cât și la sărbători. Croiul lor diferă în funcție de încălțăminte. Pentru bocanci/ghete, cioarecii au croiul aproape drept pe când cioarecii de cizme sunt croiți pe picior. Cei dintâi se răsfrâng în partea de jos sub forma unei manșete late de 10-15 cm și sunt decorați pe tivitură cu negru. Lățimea manșetei evidenția starea social-economică a purtătorului. Acest tip de cioareci sunt întâlniți uneori și sub denumirea de „cioareci bătrânești” nefiind decorați în partea de jos.
În localități precum Mateiaș, Bogata, Dopca, Fîntîna (Zona Rupea), cioarecii feciorilor sunt decorați pe picior, mai sus de genunchi, cu o broderie în care predomină roșul. Aceștia sunt numiți de localnici „cioareci cu pui”.
La Muzeul Etnografic „Gheorghe Cernea” din Rupea atât în expoziția permanentă cât și în cea temporară numită „Obiceiuri de Crăciun din Zona Rupea și împrejurimi” aveți ocazia să admirați o varietate de costume tradiționale. Așadar, vă așteptăm în vizită!

 

Sursa informațiilor Muzeul de Etnografie Brașov.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu