marți, 31 ianuarie 2023

Oală pentru lapte

 

Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Teleorman, vă invită miercuri, 1 februarie a.c., ora 11.00, la deschiderea Exponatului Lunii Februarie.
Pentru perioada 1 – 28 februarie 2023, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator un obiect ce face parte din patrimoniul instituției noastre. Este vorba de o „Oală pentru lapte” .
Oala pentru prins lapte pe care o prezentăm a fost realizată din lut modelat la roată și ars în cuptor, pe la jumătatea secolului trecut, cel mai probabil, de către un meșter olar din vechiul centru de ceramică Coșești din județul Argeș.
Este o piesă de formă ovală cu înălțimea de 20 cm, diametrul bazei de 14 cm, diametrul gurii de 19 cm și diametrul maxim de 23 cm. Are gâtul larg și două toarte ce unesc buza evazată a vasului cu zona diametrului maxim.
Partea superioară a exteriorului prezintă un decor geometric și floral compus din câte două romburi ce au înscrise câte trei flori, colțurile corespunzătoare diagonalelor lungi ale romburilor terminându-se fiecare cu câte două spirale. Acest decor este încadrat de o linie albă, punctată, în partea de sus, imediat sub buza vasului, și de una vălurită, tot albă, în partea de diametru maxim, păstrată însă parțial.
Decorul geometric a fost realizat folosindu-se culorile alb și roșu, în timp ce pentru cel floral pe lângă alb și roșu s-au utilizat și culorile bleu și verde.
Oala este smălțuită total pe interior și parțial pe exterior, mai exact în partea superioară, deci doar în zona decorului.
Această oală pentru lapte a intrat în patrimoniul muzeului printr-o donație, donatorul spunându-ne că a moștenit obiectul de la părinții soției, originari din comuna Piatra. La Piatra este bine cunoscut faptul că se ținea un renumit târg încă din vechime, târg în care erau prezenți, cu siguranță, și meșteri olari.

 

Sursa informațiilor Muzeul Judeţean Teleorman.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu