joi, 12 ianuarie 2023

Medalia românească: 150 de ani de la nașterea lui Traian Vuia

 

150 de ani de la nașterea lui Traian Vuia


„Ce importanță are cine a făcut acest lucru; important este că el există. Eu nu am căutat niciodată gloria, fiindcă știu că gloria pierde adesea pe om… Eu nu lucrez pentru gloria mea personală, ci pentru gloria geniului uman.” – Traian Vuia
Traian Vuia: primul zbor autopropulsat, cu un aparat mai greu decât aerul.
Traian Vuia şi-a aşezat numele între legende, în panteonul de aur al umanității. Acest român de geniu şi-a demonstrat ideile revoluționare în ştiință şi în aviație, încredințând urmaşilor o moştenire neprețuită.
„Nu trebuie să uităm – şi simt o mare mulţumire sufletească, aducându-mi aminte – că cel dintâi aviator care s-a ridicat cu propriile sale mijloace de la pământ a fost un român: Traian Vuia” – Aurel Vlaicu
Fără marele inventator – pe care România l-a dat lumii – istoria aviației ar fi arătat, poate, altfel. Vuia a arătat că aproape nimic nu e imposibil – nici măcar zborul.
Traian Vuia a fost primul om care a construit şi zburat cu un avion mai greu decât aerul, care s-a ridicat de la sol folosind doar sisteme proprii de decolare, propulsie și aterizare. Până la avionul inventat de Vuia, denumit Vuia nr. I și poreclit Liliacul, decolarea dispozitivelor de zbor se făcea cu ajutorul unor mijloace exterioare aparatului, cum ar fi: catapultă, cablu de lansare sau remorcare.
Monetăria Statului dedică ilustrului pionier al aviației mondiale, noul produs medalistic „150 de ani de la nașterea lui Traian Vuia”.
Setul de colecție – format din medalie, broșură și cutie de lemn – poate fi achiziționat de la magazinele instituției noastre, la prețul de 575 lei/set pentru medalia din argint și de 319 lei/set pentru medalia din aliaj de cupru; prețurile includ TVA.


Medalia prezintă următoarele caracteristici tehnice:
# Material: Argint 999‰
- Diametru: 50 mm
- Greutate: 47 grame
- Calitate: proof
* Tiraj fix: 60 bucăți
# Material: Aliaj de cupru
- Diametru: 50 mm
- Calitate: proof
* Tiraj fix: 40 bucăți

 

Sursa informațiilor Monetăria Statului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu