luni, 16 ianuarie 2023

Apariție editorială: ”Sticla antică din județul Sălaj” (autori: Horea Pop și Adrian Cătălin Căsălean)

 



Apariția Catalogului ”Sticla antică din județul Sălaj” (autori: Horea Pop și Adrian Cătălin Căsălean) s-a dorit a fi unul exhaustiv privind descoperirilor de acest gen, cunoscute, de pe teritoriul de azi al județului cu privire specială la perioada celei de-a doua epoci a fierului (sec. IV a Chr. – sec. II p.Chr.) .

Structurată alfabetic și topologic, lucrarea abordează, în paginile sale, fenomenul apariţiei pieselor din sticlă, în mediul predacic și mai apoi dacic din teritoriul amintit. Nu este de neglijat procesul integrării civilizaţiei dacice locale în circulaţia de bunuri dinspre lumea celtică occidentală din proximitate. Intenţia autorilor a fost aceea de a oferi atât specialistului, cât și publicului larg, un bogat ilustrat şi documentat instrument de lucru.

Programul Muzeului Județean de Istorie și Artă din Zalău privind valorificarea științifică a patrimoniului, prin publicarea de cataloage de colecție, vine astfel în întâmpinarea atât a specialistului, cât și a publicului nespecialist interesat.

Artefacte din sticlă, din cea de-a doua epocă a fierului, au fost descoperite în nouă localități din județul Sălaj. Este vorba despre Aghireș, Cehei, Marca, Meseșenii de Sus, Moigrad, Nușfalău, Solomon, Șimișna și Șimleu Silvaniei. În total au fost descoperite 43 de piese și fragmente de piese, șase descoperite întâmplător, 10 prin periegheze și majoritatea absolută de 27 piese în cercetări arheologice.

Majoritatea pieselor provin din două localități: Moigrad (12) și orașul Șimleu Silvaniei (21). Mai precis, piesele au fost descoperite în situl dacic de pe Măgura Moigradului și cel de pe Dealul Cetate de la Șimleu (17).

Pe de altă parte, din cele 43 de piese din sticlă, pentru 16 dintre ele nu se poate preciza contextul descoperirii. Fie sunt descoperiri mai vechi, întâmplătoare, fie provin din cercetări de suprafață. Majoritatea însă beneficiază de faptul că au fost descoperite în cercetări arheologice sistematice. Astfel, șase piese din sticlă au fost descoperite în gropi rituale pe Măgura Moigradului, patru în gropi de provizii/menajere, trei piese în morminte dacice, cinci în locuințe dacice, patru în ateliere metalurgice, o piesă într-un șanț defensiv, iar alte patru în nivel arheologic.

Autorii catalogului provin de la două instituții de profil din țară: Horea POP de la Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău, iar Adrian Cătălin CĂSĂLEAN de la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva.

Catalogul poate fi achiziționat de la sediul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, str. Unirii nr. 9.

 

Sursa informațiilor Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă - Zalău.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu