marți, 10 ianuarie 2023

Evenimentul „Grigore Antipa și Emil Racoviță, vizionari ai științei românești”

 

Cu prilejul aniversării Zilei Culturii Naționale, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” vă invită duminică, 15 ianuarie 2023, de la ora 12:00, la evenimentul „Grigore Antipa și Emil Racoviță, vizionari ai științei românești”, organizat împreună cu Asociația Science & Technology.
Invitații evenimentului, dr. Luis Ovidiu Popa, directorul Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Acad. dr. Dumitru T. Murariu, dr. Oana Paula Popa și dr. Traian Brad ne vor purta într-o călătorie în timp prin opera și viața acestor doi vizionari ai științei românești.
Cu acest prilej, vom afla despre vasta operă științifică, organizatorică și diplomatică a dr. Grigore Antipa, cel care a fost deschizător de drumuri în mai multe domenii ale științei, primul oceanolog, ecolog şi hidrobiolog român, autorul conceptelor de biosociologie şi bioeconomie precum și un diplomat apreciat de cele mai de seamă personalităţi ale epocii sale. Realizarea cea mai dragă lui Grigore Antipa a fost Muzeul Naţional de Istorie Naturală din București, una dintre cele mai vizitate și îndrăgite instituții de cultură din România, din perioada formării sale și până în prezent.
Prin intermediul arhivelor și a epistolelor păstrate în ele, vom descoperi corespondența dintre Grigore Antipa și Emil Racoviță, reconstituind filă cu filă, povestea unei prietenii care a învins timpurile. Vom recompune împreună câteva episoade din această prietenie, izvor de cunoaștere și dăruire pentru generații viitoare de biologi. Scrisorile dintre cei doi savanți-prieteni reprezintă o mărturie a provocărilor și bucuriilor pe care istoria le-a lansat fiecărei generații în parte, dar și a modului în care prin muncă susținută și dragoste pentru profesia aleasă cei doi mari prieteni au ctitorit instituții care dăinuie peste vreme.
Participând la această conferință, putem afla despre viața și opera lui Emil Racoviță, care urmează Facultatea de Drept, dar și cursurile Facultății de Științe de la Sorbona, de unde obține titlul de doctor. Emil Racoviță participă apoi ca biolog al Expediției Antarctice Belgiene. După 2 ani și înfruntarea năprasnicei nopți polare antarctice, Emil Racoviță se întoarce în Franța, la Banyuls-sur-Mer pe coasta Mediteranei, devine subdirector al Laboratorului de Oceanologie Arago și conduce o însemnată revistă de zoologie pentru mai bine de două decenii. În 1919, după Marea Unire a Transilvaniei cu România, Emil Racoviță vine la Cluj, unde pune bazele Facultății de Științe și înființează Institutul de Speologie, primul de acest fel din lume.
Înscrierea la eveniment se face pe: https://antipa.ro/rezervari/, iar participarea este gratuită în limita locurilor disponibile.
Vă anunțăm totodată că, pe 15 ianuarie 2023, toți vizitatorii vor avea intrarea gratuită la muzeu
Vă așteptăm cu drag să ne vizitați!
Sponsor principal: MOL România

 

Sursa informațiilor Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu