marți, 31 ianuarie 2023

Negustorii plăteau pe vremuri ”vigesima”

 


Negustorii plăteau pe vremuri ”vigesima”


Vă prezentăm astăzi câteva foto-documente din expoziția permanentă a Muzeului Civilizației Urbane a Brașovului, muzeu reprezentativ pentru activitatea comercială a celui mai important oraș al Transilvaniei.
În trecut, pentru orice marfă adusă în târgul din Piaţa Sfatului, negustorii trebuiau să plătească ”vigesima”, o taxă reprezentând a 20-a parte (adică 5%) din valoarea mărfii. Mărfurile adunate la vama oraşului Brașov (pe fosta Uliţa Vămii, azi Mureşenilor nr.12), prin aplicarea taxei de târg, numită “vigesima”, erau vândute periodic cetăţenilor oraşului la licitaţie, iar banii obţinuţi intrau în bugetul local.
Documentul prezintă socoteala “mărfurilor turceşti” vândute la vama din Braşov în anul 1543, în “lunea dinainte de Carnaval, în ziua de Sfânta Agneta”: 272 baloturi de bogasie, 126 baloturi de domoslie (tot ţesătură), 36 ştergare albastre, 10 năframe mari, 40 năframe mici, 4 perechi de cisme, 2 baloturi de stofe vărgate, 3 baloturi de stofe cu fire de mătase, brâie, brâie turceşti femeieşti, un chintal de piper (care s-a vândut cu 50 de florini, adică salariul pe un an al rectorului şcolii!).
Statutul oraşului Braşov din anul 1673 prevedea o serie de reglementări privind modul de desfăşurare a comerţului în târgul din Piaţa Sfatului şi atribuţiile judelui târgului. Acestea au fost introduse în Protocolul judelui târgului:
“Articole despre cumpărări şi vânzări şi despre cum trebuie să se poarte judele târgului din acest oraş şi îndeosebi în târg, cu articole din 6 martie anul 1577 care au fost hotărâte de cinstitul şi înţeleptul Magistrat şi lăudabilul Centumvirat de aici din Braşov şi din nou au fost aprobate în toate punctele în a treia zi a lunii ianuarie anul 1673 în Sfatul public al oraşului de către prea înţeleptul Senat şi lăudabilul Centumvirat. Art. I. Domnul vilic să aleagă ca jude al târgului un cetăţean cinstit al oraşului”. 

O vizită la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului vă va dezvălui și alte detalii interesante despre activitatea comercială desfășurată odinioară în Brașov.


#mărfuriturcești #comerțbrașovean Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului #civilizațieurbană #taxadetârg #Transilvania #haișitulamuzeu

 

Sursa informațiilor Muzeul de Etnografie Brașov.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu