joi, 26 ianuarie 2023

Căuc

 

Exponatul săptămânii – “Căuc


Căucul este o cană cioplită din lemn, obiect nelipsit din recuzita păstorilor transilvăneni. A fost confecţionat acum 120 de ani într-un atelier rural din comuna Valea Largă, judeţul Mureş, iar în patrimoniul muzeului a intrat în anul 1990.
Corpul semiovoidal al căucului prezintă un decor fitomorf realizat prin excizare. Motivele - frunze de stejar, grupate perechi, beneficiază de o tratare naturalistă, iar forma căucului poate fi asemuită unei jumătăţi de ghindă. Deşi cioplită dintr-o singură bucată de lemn, toarta pare realizată prin îmbinarea unor rămurele.
Stejarul, prin frunză sau ghindă, apare deseori reprezentat pe obiectele de uz pastoral din lemn, acest lucru fiind pus în legătură cu sacralitatea care i-a fost conferită de către români, care îl pun ca importanţă imediat după brad. Arbore- pavăză a pădurilor şi aşezărilor din preajma acestora, stejarul se bucură în cultura tradiţională românească de o oarecare veneraţie, dată şi de credinţa că lemnul său are însuşiri magice.
Datorită valorii sale deosebite, în anul 2022, căucul a fost clasat de către Ministerul Culturii în categoria juridică FOND.

 

Sursa informațiilor Muzeul de Artă Populară Constanța.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu