duminică, 22 ianuarie 2023

𝐌𝐨𝐧𝐨𝐱𝐢𝐥𝐚 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐏𝐚𝐥𝐚𝐧𝐜𝐚 – 𝐑𝐚̂𝐟𝐨𝐯, 𝐣𝐮𝐝. 𝐏𝐫𝐚𝐡𝐨𝐯𝐚

 

𝐌𝐨𝐧𝐨𝐱𝐢𝐥𝐚 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐏𝐚𝐥𝐚𝐧𝐜𝐚 – 𝐑𝐚̂𝐟𝐨𝐯, 𝐣𝐮𝐝. 𝐏𝐫𝐚𝐡𝐨𝐯𝐚
În vara anului 1998, în urma unei viituri puternice, o ambarcațiune de tip monoxilă a fost descoperită în malul înalt al râului Teleajen, la cca 500 m sud-vest de satul Palanca, comuna Râfov, la o distanță de 1 km nord de confluența râurilor Prahova şi Teleajen.
Monoxila făcută dintr-un trunchi de stejar, al cărui diametru inițial poate fi apreciat la cca 1 m., are lungimea de 10,35 m. și lățimea de 0,60 – 0,63 m în zona centrală și 0,35-0,45 m către capete. Cele două extremități au grosimi asemănătoare cu cele ale fundului, probabil în ideea creării unei zone cu rezistență sporită, capabilă să reziste la șocurile cauzate de contactele cu obiecte dure.
Se presupune că ambarcațiunea poate fi datată în secolele XIV-XV, bazat pe analogiile cu alte descoperiri din acea zonă și pe poziția sa în apropierea confluenței râurilor Teleajen și Prahova, în apropierea marelui târg al Gherghiței, care a înflorit economic în secolul XV.
Scopul construirii ambarcațiunii nu este cunoscut, dar se presupune că a fost utilizată pentru transport sau expediții militare.
Monoxila este expusă la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova.

#MonoxiladelaPalanca

 

Sursa informațiilor Consiliul Județean Prahova.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu