Comori (re-)descoperite în muzee: dinți fosili de crocodil, aparținând unor forme primitive de gavial, de acum 34-48 milioane de ani
Puțină lume știe că în spatele a ceea ce se vede expus într-o vitrină dintr-un muzeu, stă munca asiduuă, nevazută, a cercetătorilor și muzeografilor care investighează, descoperă și mai apoi (re)compun povestea fiecărui exponat.
Un exemplu elocvent este cel al unor dinți fosili de crocodil, ce fac parte din colecția de paleontologie a secției de Științe ale Naturii a Muzeului Brukenthal din Sibiu. Dinții de crocodil au fost colectați pe parcursul a peste un secol, din rocile Paleogene (cca. 34-48 milioane de ani) de la Turnu Roșu (fostă Porcești)-Sibiu, însă nu au fost niciodată studiați cu suficientă atenție.
Un grup de paleontologi de la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, Muzeul Țării Crișurilor Oradea și Muzeul Brukenthal din Sibiu au investigat caracterele particulare ale acestor dinți fosili de crocodil, și au demonstrat că aparțin unor forme primitive de gavial, aflați pe atunci la începutul istoriei lor geologice.
„Crocodilii din grupul gavialilor viețuiesc astăzi în sudul și sud-estul Asiei, fiind forme semi-acvatice. Cel mai cunoscut dintre ei este gavialul indian, așa-numitul gharial (Gavialis gangeticus). Ceea ce îi distinge sunt boturile alungite și înguste, dotate cu o multitudine de dinți în șirurile dentare, specializate pentru hrana lor specifică: peștele. Fosilele lor din sudul Transilvaniei au o importanță cu totul deosebită din două motive: pe de o parte dovedesc prezența unui grup nou de vertebrate fosile în România, iar pe de alta permit presupunerea unei migrații dinspre nord-vestul Africii spre ținuturile noastre.”
Sursa: https://news.ubbcluj.ro/prezenta-unui-nou-grup-de.../...
Foto: Gavialoid tooth (morphotype C) from Turnu Roșu-Sibiu. Sursa: Venczel et al., 2023, http://biozoojournals.ro/nwjz/index.html
Sursa informațiilor Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie UBB, Cluj-Napoca.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu