sâmbătă, 12 februarie 2022

Omul – o secundă în istoria Terrei

 

Expoziție temporară interdisciplinară geologie–arheologie la Muzeul Național de Geologie
Având în vedere moștenirea cultural istorică, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în domeniul Geologiei, Geofizicii, Geochimiei și Teledetecției, înființat prin Decret Regal semnat în anul 1906 de Majestatea Sa, Regele Carol I al României și Muzeul Brailei „CAROL I“ înființat prin decret Regal semnat în anul 1881 de Majestatea Sa Carol I al României, în baza protocolului de colaborare inter și multidisciplinar parafat de părți, au deosebita placere de a vă anunța deschiderea expoziției tematice „Omul – o secundă în istoria Terrei”.
Având în vedere moștenirea cultural-istorică: Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în domeniul Geologiei, Geofizicii, Geochimiei și Teledetecției IGR – București, a fost înființat în anul 1906 prin Decret Regal, semnat de Majestatea Sa Regele Carol I al României, iar Muzeul Brăilei „CAROL I“ a fost înființat în anul 1881 prin Decret Regal, semnat de Majestatea Sa Regele Carol I al României, în baza protocolului de colaborare parafat, cele două institiții au deosebita plăcere să anunțe vernisajul expoziției „Omul – o secundă în istoria Terrei”.
Expoziția temporară interdisciplinară geologie–arheologie, reunește artefacte aparținând Muzeului Brăilei „Carol I” și exponate aparținând Muzeului Național de Geologie, care aduc în lumină, publicului, „secunda” desăvârșirii ființei umane, în contextul evoluției vieții pe Pământ.
Apariția omului este reprezentată de artefactele arheologice neolitice, manifestări culturale (artistice, religioase) semn clare al individualizării speciei umane de restul lumii animale. Piesele, în majoritatea lor, reprezintă omul sau animalul și fac trecerea evolutivă către omul modern.
Ultima secțiune a expoziției ilustrează prin reprezentări plastice evoluția omului de la stadiul de hominid (Australopitecus sp.) până la Homo sapiens sapiens (omul modern).
Sunt prezente, în premieră, exemple de la cele mai vechi roci din România și din lume – cea mai veche rocă bioconstruită (BIF – Bended Iron Formation, rocă de tip sedimentar ce alcătuiește zăcăminte de fier importante la nivel mondial, care au fost acumulate prin activitate bacteriană în urmă cu 3,2-0,6 miliarde de ani). Vitrinele destinate evoluției vieții pe Pământ ilustrează cu exemple fosile diversele grupe de organisme apărute (de la bacterii la angiosperme, de la viermi la mamifere apoi la om).


Expoziția „Omul – o secundă în istoria Terrei” este deschisă publicului larg începând cu data de 15 februarie și până în 15 aprilie 2022, intrând în circuitul de vizitare din cadrul Muzeului Național de Geologie.

www.geology.ro www.muzeulbrailei.ro

 

Sursa informațiilor Muzeul Național de Geologie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu