marți, 15 februarie 2022

Vase miniaturale getice

 

Vase miniaturale getice
În urma cercetărilor arheologice efectuate în așezările și necropolele din întreg arealul locuit de geți, ceramica este o prezență obișnuită, oferind arheologilor numeroase informații despre cultura materială a acesteia. Alături de vasele obișnuite lucrate la mână, de cele lucrate la roată, cât și de importurile din lumea mediteraneeană sau celtă, au fost descoperite și numeroase vase miniaturale. Ele sunt prezente și în siturile de pe teritoriul județului Teleorman.
Piesele prezentate constituie un lot infim din numărul vaselor miniaturale descoperite în situl getic de la Zimnicea „Cetate”. Sunt de mici dimensiuni, având între 3-5 cm, fiind lucrate la mână, dintr-o pastă comună, de bună calitate. Ele redau cu fidelitate vasele de mărime obișnuită. Se pot recunoaște: fructierele, cănile, cățuile, străchinile, vasele borcan, sau vasele de provizii.
Contextul descoperirii este destul de variat: locuințe, gropi, zone menajere. La acestea se adaugă și unele morminte de incinerație din necropola de la Zimnicea „Câmpul Morților”, vasele miniaturale făcând parte și din „trusa de magie” găsită în timpul cercetărilor din anul 2008. Se poate observa că ele sunt atât descoperiri din sfera laică cât și din cea religioasă. Ele puteau fi atât jucării cât și piese din „truse de magie”, încadrându-se perfect într-o tradiție ce a început în același timp cu inventarea ceramicii în neolitic.

 

Sursa informațiilor Muzeul Județean Teleorman.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu