sâmbătă, 5 februarie 2022

Situla (găleata) de bronz din tezaurul de la Sâg

 


Situla (găleata) de bronz din tezaurul de la Sâg
În vara anului 1972 câțiva săteni din localitatea Sâg, în timp ce scoteau lut pentru confecționarea cărămizilor, au descoperit mai multe piese de bronz din vechime. Tezaurul conținea în total 40 de obiecte de bronz ce datează din jurul anului î. Chr.
Piesa reprezentativă pentru această descoperire este vasul mare #situla realizat din tablă de bronz îmbinată cu ajutorul unor nituri, bogat decorată în jumătatea superioară cu motive solare și capete de păsări acvatice stilizate. Vasul este o realizare de înaltă măiestrie tehnică și artistică, întrucât producerea lui presupune cunoștințe tehnologice solide pentru obținerea tablei din lingouri de metal prin încălzire și batere până se obținea o foaie de tablă suficient de subțire încât să poată fi modelată și apoi îmbinată cu ajutorul niturilor de bronz pentru a fi complet etanșă.
Vasele de bronz de tipul celei descoperite la Sâg aparțineau elitei epocii bronzului și primei epoci a fierului, preoți sau lideri militari și erau folosite la festivități și ceremonii unde sacrul și profanul se împleteau profund.
Vă așteptăm cu #Muzeul_în_stradă și poveștile cele mai interesante ale pieselor din patrimoniul #MJIAZ.
#Muzeul și #piese de #poveste

 

Sursa informațiilor Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă - Zalău.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu