marți, 22 februarie 2022

Toporul de luptă cu disc de la Ilba

 





Pentru această săptămână vă propunem la rubrica „Exponatul săptămânii” - Toporul de luptă cu disc de la Ilba.
Toporul a fost donat Muzeului din Baia Mare, în anul 1977, de profesorul I. Micu de la școala generală din Ilba (com. Cicârlău, jud. Maramureș). Se crede că piesa a ieșit la iveală într-un loc în apropiere de râul Someș și este considerată o descoperire izolată.
Aparține categoriei de topoare cu disc de tip B1 – după tipologia lui Ion Nestor, având discul în formă de ciupercă turtită, bara de sub disc scurtă și cu secțiunea rectangulară, brațele manșonului găurii de înmănușare bine profilate, lama masivă și rectangulară în secțiune, tăișul ușor curbat. Decorul se păstrează numai în unele porțiuni. Decorul format din linii paralele orizontale, triunghiuri hașurate și punctate, puncte, registe unghiulare hașurate.
Dimensiuni: lungimea totală-17,1 cm; lungimea lamei-12,3 cm; diametrul discului – 4,2 cm, greutatea-265gr.
Acest topor reprezintă până în prezent singura descoperire certă de acest fel din nord-vestul Transilvaniei, exceptând tiparul unui disc de topor de tip B1 găsit la Otomani. Prin analogie cu alte descoperiri arheologice, este aproape cert că și toporul de la Ilba a aparținut unei comunități a culturii Suciu de Sus.
Piesa face parte din patrimoniul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, nr. inv. 4919.
Literatura: Carol Kacsó, „Toporul de bronz de la Ilba”, în: Marmatia 4, 1978, 65-68.
Monica Ghiman, conservator
Zamfir Șomcutean, conservator

 

Sursa informațiilor Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu