marți, 1 februarie 2022

Mărturii ale unor textile pierdute - fusaiolele

 

Mărturii ale unor textile pierdute - fusaiolele
Indicii despre producția textilă în Europa apar încă de la începutul neoliticului prin descoperirea de unelte ce ajutau la filare și țeserea de materiale. Producția de materiale textile era o activitate ce presupunea un grad ridicat de specializare din partea lucrătorilor care trebuiau să transforme fibrele vegetale ori blana animalelor în fire textile, iar întregul proces era unul ce consuma timp și presupunea mai multe etape de la procesarea materiei prime, la filare și țeserea pânzelor.
Proceseul de filare era realizat cu ajutorul fusaiolelor și a fusului și presupunea crearea firelor textile prin răsucirea fibrelor. Chiar dacă specialiștii nu s-au pus de acord cu momentul apariției fusaiolelor – neoliticul mijlociu sau chiar mai devreme - aceste artefacte sunt extrem de răspândite, fiind realizate din ceramică, os sau piatră cu forme destul de simple (tronconice, bitronconice,circulare, piramidale, ș.a.) ce au o perforație în centru.
În colecția de arheologie a Muzeului Municipiului București se găsesc un număr ridicat de astfel de artefacte realizate în principal din ceramică, ce sunt sau nu decorate și au forme diverse. Mai jos puteți vedea o mică parte din aceste descoperiri făcute pe situl Buciumeni Buftea cu ocazia săpăturilor din 1973, fiind datate în cea de-a doua epocă a fierului, La Tene.
Dr. Ioana Manea, muzeograf, Biroul Istorie Veche și Medievală, Secția Istorie #MMB

 

Sursa informațiilor Muzeul Curtea Veche.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu