luni, 7 februarie 2022

Chihlimbarul

 

#chihlimbarul #ambră #geologie
Denumirea provine din limba turcă ”𝐤𝐞𝐡𝐥𝐢𝐛𝐚𝐫”.
Este cunoscut din preistorie , când plăci de chihlimbar, amulete și mărgele au fost descoperite în 𝑚𝑜𝑟𝑚𝑖𝑛𝑡𝑒𝑙𝑒 𝑑𝑖𝑛 𝑃𝑎𝑙𝑒𝑜𝑙𝑖𝑡𝑖𝑐.
Chihlimbarul, considerat piatră #semiprețioasă, nu este un mineral, ci un material organic solid, provenit din rășina fosilizată a unor specii de pini preistorici (Pinus succinifera, Pinus baltica) și face parte din grupa 𝐦𝐢𝐧𝐞𝐫𝐚𝐥𝐨𝐢𝐳𝐢𝐥𝐨𝐫. În rășina acestor pini erau înglobate insecte, păianjeni, frunze etc, care odată cu trecerea timpului s-a fosilizat transformându-se în chihlimbar.
Cele mai cunoscute depozite sunt în zona 𝐌𝐚̆𝐫𝐢𝐢 𝐁𝐚𝐥𝐭𝐢𝐜𝐞 de unde se extrage de secole și din care sunt realizate cele mai frumoase obiecte de artă.
În România s-a exploatat la 𝐒𝐢𝐛𝐢𝐜𝐢𝐮 𝐬̦𝐢 𝐂𝐨𝐥𝐭̦𝐢, 𝐣𝐮𝐝𝐞𝐭̦𝐮𝐥 𝐁𝐮𝐳𝐚̆𝐮 𝐢𝐚𝐫 𝐢̂𝐧 𝐣𝐮𝐝𝐞𝐭̦𝐮𝐥 𝐍𝐞𝐚𝐦𝐭̦ 𝐬-𝐚 𝐝𝐞𝐬𝐜𝐨𝐩𝐞𝐫𝐢𝐭 𝐥𝐚 𝐍𝐞𝐠𝐮𝐥𝐞𝐬̦𝐭𝐢.
Culoare: galben, portocaliu, verzui, negru , roșcat.
Știați că:
Rășina conservă perfect organismele prinse în interiorul ei datorită unor compuși ce se leagă pe măsură ce se întărește, deshidratând organismele și omorând bacteriile care duc la descompunerea lor,
Cea mai veche albină, Trigona prisca , a fost descoperită în chihlimbar și are o vechime de 65-80 m.a.,
Chihlimbarul trebuie ferit de căldură, acizi și alcool, lumina directă a soarelui și abraziuni care provoacă îmbătrânirea și pierderea luciului,
Rumanitul, este un chihlimbar specific Munților Carpați.
𝐂𝐨𝐥𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐚 𝐝𝐞 𝐦𝐢𝐧𝐞𝐫𝐚𝐥𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐜𝐚𝐝𝐫𝐮𝐥 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐒̦𝐭𝐢𝐢𝐧𝐭̦𝐞 𝐍𝐚𝐭𝐮𝐫𝐚𝐥𝐞 𝐏𝐢𝐚𝐭𝐫𝐚-𝐍𝐞𝐚𝐦𝐭̦ 𝐢𝐧𝐜𝐥𝐮𝐝𝐞 𝐩𝐞𝐬𝐭𝐞 𝟏𝟏𝟎𝟎 𝐞𝐬̦𝐚𝐧𝐭𝐢𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐝𝐞 𝐦𝐢𝐧𝐞𝐫𝐚𝐥𝐞, 𝐟𝐥𝐨𝐫𝐢 𝐝𝐞 𝐦𝐢𝐧𝐚̆ 𝐬̦𝐢 𝐫𝐨𝐜𝐢.
#hailamuzeu
#cmnn #muzeelecmnn #muzeuldestiintenaturale #piatraneamt #minerale #expozitiepermanenta

 

Sursa informațiilor Complexul Muzeal Național Neamț.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu