sâmbătă, 5 februarie 2022

𝐂𝐞𝐚 𝐦𝐚𝐢 𝐯𝐞𝐜𝐡𝐞 𝐟𝐨𝐬𝐢𝐥𝐚̆ 𝐝𝐞 „𝐛𝐢𝐛𝐚𝐧 𝐝𝐞 𝐦𝐚𝐫𝐞 𝐞𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐚𝐧”

 


𝐂𝐞𝐚 𝐦𝐚𝐢 𝐯𝐞𝐜𝐡𝐞 𝐟𝐨𝐬𝐢𝐥𝐚̆ 𝐝𝐞 „𝐛𝐢𝐛𝐚𝐧 𝐝𝐞 𝐦𝐚𝐫𝐞 𝐞𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐚𝐧” a fost descoperită de o echipă de #cercetători #români de la 𝙈𝙪𝙯𝙚𝙪𝙡 𝙙𝙚 𝙎̦𝙩𝙞𝙞𝙣𝙩̦𝙚 𝙉𝙖𝙩𝙪𝙧𝙖𝙡𝙚 𝙋𝙞𝙖𝙩𝙧𝙖-𝙉𝙚𝙖𝙢𝙩̦ 𝙨̦𝙞 𝙁𝙖𝙘𝙪𝙡𝙩𝙖𝙩𝙚𝙖 𝙙𝙚 𝘽𝙞𝙤𝙡𝙤𝙜𝙞𝙚 𝙨̦𝙞 𝙂𝙚𝙤𝙡𝙤𝙜𝙞𝙚, 𝙐𝙣𝙞𝙫𝙚𝙧𝙨𝙞𝙩𝙖𝙩𝙚𝙖 “𝘽𝙖𝙗𝙚𝙨̦-𝘽𝙤𝙡𝙮𝙖𝙞” 𝙙𝙞𝙣 𝘾𝙡𝙪𝙟-𝙉𝙖𝙥𝙤𝙘𝙖 (Dr. Ionuț Grădianu, Muzeul de Științele Naturale din Piatra-Neamț, UBB; Drd. Marian Bordeianu, UBB; Prof. Dr. Vlad Codrea, UBB).
Specia Dicentrarchus oligocenicus, veche de aproximativ 𝟑𝟑 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐝𝐞 𝐚𝐧𝐢 (𝐎𝐥𝐢𝐠𝐨𝐜𝐞𝐧), a fost publicată în Ianuarie 2022 în prestigioasa revistă științifică “𝐇𝐢𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐜𝐚𝐥 𝐁𝐢𝐨𝐥𝐨𝐠𝐲” (Taylor & Francis Group).
Articol integral: https://bit.ly/3oEDqzl
𝗕𝗶𝗯𝗮𝗻𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝗺𝗮𝗿𝗲 𝗲𝘂𝗿𝗼𝗽𝗲𝗮𝗻 sau Lavracul [Dicentrarchus labrax (Linnaeus, 1758), D. punctatus Bloch, 1792], este unul dintre peștii marini cu o mare #importanță #economică. Acești pești migratori populează estuarele, lagunele și zonele de coastă din jurul Mării Negre, Mării Mediterane și regiunile estice ale Oceanului Atlantic. De-a lungul timpului acești pești au fost intens studiați în vederea #hibridizării și creșterii în #scopuri #comerciale, însă, până acum, se cunoșteau foarte puține date despre strămoșii lor. Descoperirea se referă la un 𝘀𝗰𝗵𝗲𝗹𝗲𝘁 𝗮𝗽𝗿𝗼𝘅𝗶𝗺𝗮𝘁𝗶𝘃 𝗰𝗼𝗺𝗽𝗹𝗲𝘁 care se deosebește morfologic de toate speciile oligocene sau mai vechi deja cunoscute, dar care se aseamănă extrem de mult cu actualul lavrac.
#cmnn #muzeelecmnn #muzeustiintenaturale #piatraneamt #fosile #oligocen #descoperire #geologie #clujnapoca

 

Sursa informațiilor Complexul Muzeal Național Neamț.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu