joi, 1 august 2024

Cele trei figurine antropomorfe, una din lut - „Gânditorul cu ochi de scoică”- și două din os, preistorice, eneolitice, cu o vechime de aproximativ 6500 de ani, descoperite în cadrul aşezării gumelnițene de tip tell (movilă antropică) de la Vităneşti „Măgurice”, jud. Teleorman

 

 

„Gânditorul cu ochi de scoică”, figurină antropomorfă din lut, eneolitic, cultura Gumelnița, 4400 - 3900 a.Chr., Vitănești, jud. Teleorman. Se individualizează prin ochii realizaţi, în mod inedit, din fragmente de scoică, dar şi prin cantitatea substanţială de materie vegetală prezentă în pasta din care a fost modelată.


 Figurină antropomorfă de os, de tip plat, eneolitic, cultura Gumelnița, 4400 - 3900 a.Chr., Vitănești, jud. Teleorman. Piesa atrage atenţia datorită fineţei şi preciziei execuţiei, precum şi a urmelor de coroziune specifice cuprului de la nivelul gleznelor, semn că fost împodobită cu o serie de podoabe (brăţări) realizate din acest metal, care, din păcate, nu s-au păstrat.


 Figurină antropomorfă de os, de tip prismatic, eneolitic, cultura Gumelnița, 4400 - 3900 a.Chr., Vitănești, jud. Teleorman. Se evidenţiază prin veriga/centura din aramă dispusă în jurul trunchiului, un element decorativ rar întâlnit la acest tip de reprezentări preistorice.

 

Cele trei figurine antropomorfe, una din lut - „Gânditorul cu ochi de scoică”- și două din os, preistorice, eneolitice, cu o vechime de aproximativ 6500 de ani, descoperite în cadrul aşezării gumelnițene de tip tell (movilă antropică) de la Vităneşti „Măgurice”, jud. Teleorman, sunt doar o mică parte din artefactele arheologice excepționale pe care le puteți vedea la Muzeul Național de Istorie a României, în cadrul expoziției #DAR. Donații, achiziții, recuperări, descoperiri arheologice.


Un studiu dedicat acestor bunuri de patrimoniu este disponibil pe site-ul muzeului, în revista Cercetări Arheologice https://cercetari-arheologice.ro/articol/ca30-2-06/.


Cercetările arheologice realizate de către specialiștii #MNIR, atât cele preventive cât și cele sistematice, au avut o importantă contribuție la creșterea patrimoniului muzeului, precum și la îmbogățirea și dezvoltarea cunoștințelor referitoare la diverse aspecte ale preistoriei, istoriei antice, perioadei migrațiilor, istoriei medievale și istoriei moderne a României. În acest moment, echipele de arheologi din cadrul muzeului realizează ample săpături arheologice sistematice, în situri emblematice pentru studiul evoluției istorice a comunităților umane ce au trăit pe spațiul actual al României (Micia, Ostrov, Caransebeș, Tărtăria, Capidava, Histria, Nufăru, Băneasa, Mangalia).
În afară de cercetarea arheologică programată, sistematică, specialiștii din cadrul MNIR participă la numeroase proiecte de arheologie preventivă, prilejuite de mari proiecte de dezvoltare economică și a infrastructurii de transport a României, care au generat bunuri de mare valoare istorică și materială.


Detalii despre programul de vizitare și bilete online https://www.mnir.ro/

 
Vă invităm să le descoperiți!

 

Sursa informațiilor Muzeul Național de Istorie a României.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu