marți, 9 ianuarie 2024

Zgărdan cu colți

 

Exponatul săptămânii – ”Zgărdan cu colți


În ansamblul costumului popular femeiesc din toate zonele etnografice românești întâlnim podoabe, atât ale acoperitorilor de cap, la gât, în zona brâului sau la mâini. Acestea se purtau la sărbători și ceremonii și indicau un anumit statut social al femeii.
Podoabele tradiționale sunt confecționate din mărgele de sticlă, coral, ceramică, monede din aur și argint. Acestea erau înșirate pe ață, șnur, panglică, sau brodate pe catifea.
Sunt prezente și podoabele din metal, lucrate de meșteri specializați și întâlnite cu precădere în zona nord-dunăreană, ca o influență balcanică și otomană.
În componența portului de sărbătoare al femeilor din Maramureș intră ”zgărdanul de mărgele”, având o alcătuire simplă, sub forma unei bentițe de lățimi diferite, pe care sunt înșirate cu acul mărgele compunând motive geometrice sau florale, cu aspectul unei țesături fine, policrome.
”Zgărdanul cu colți” prezentat astăzi este realizat din mărgele roșii, galbene, verzi, negre, albe și albastre, prezentând patru terminații triunghiulare.
Cromatica și alcătuirea geometrică indică fondul stilistic tradițional al motivelor decorative românești.

 

Sursa informațiilor Muzeul de Artă Populară Constanța.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu