luni, 22 ianuarie 2024

O scenă de nuntă din satul Fântâna

 

O scenă de nuntă din satul Fântâna


În cadrul expoziției „Ia și cămașa de sărbătoare din zona Rupea” deschisă la Muzeul de Etnografie Brașov am reprodus o șcenă de nuntă din satul Fântâna. „Nunta cu călărași”, așa cum este denumită, se concretizează într-un ansamblu de acte ritualice deosebit de complexe, care antrenează întreaga comunitate. Amenajarea expozițională îi aduce în prim plan pe mire și mireasă care se află în casa mireului unde înconjoară de trei ori masa pentru ca mireasa să nu fugă.
Mireasa poartă pe cap „borta” și „păunii”, iar la brâu are cârpa roșie de mireasă. Costumul de mireasă combină piese vestimentare specifice fetelor, cu piese sugerând viitorul statut de soție. Peste ia de fată, cu „pui peste cot” și fodori la mânecă, mireasa poartă ia de nevastă cu decor numit „cuhălmene” și terminată cu „pumnișori întorși.” Mirele îmbracă portul obișnuit de sărbătoare al feciorilor, însă are „vâstră” la pălărie, iar pe umeri „cârpa de călărași”.
Vă așteptăm la Muzeul de Etnografie Brașov pentru a descoperi și mai multe informații despre portul tradițional din zona Rupea. Program vizitare: miercuri-duminică între orele 09:00 și 17:00.

 

Sursa informațiilor Muzeul de Etnografie Brașov.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu