luni, 29 ianuarie 2024

Taier de Horezu

 

Exponatul săptămânii – ”Taier de Horezu


Ceramica smălțuită din centrul de olărit de la Horezu (jud. Vâlcea), prezintă o etapă veche caracterizată de geometrismul decorului dispus aerat pe fondul vasului și o etapă mai recentă indicată de motive figurative (cocoșul, șarpele, copacul) repartizate în compoziții ornamentale pe fond jirăvit.
Farfuria cu denumirea locală ”taier” este lucrată din materiale tradiționale: lut, angobă, coloranți, smalț, prin tehnici arhaice: frământat prin călcare, modelat la roată, angobat, pictat cu cornul, jirăvit cu gaița, smălțuit, ardere oxidantă.
Piesa este decorată cu motive vechi, tradiționale, specifice centrului de la Horezu: valul, meandrul, spirala, rozeta. Fondul alb-ivoriu este realizat din angobă, iar motivele din coloranți naturali: verde, brun și cărămiziu.
Pe dosul vasului apar semnătura meșterului Eufrosina Vicșoreanu, precum și anul confecționării - 1981.
Eufrosina Vicșoreanu (1935-2013), soția renumitului meșter Victor Vicșoreanu, provine din familia olarului Gheorghe Giubega, care a activat la jumătatea secolului al XX-lea în satul Olari, comuna Horezu.
Ceramica soților Vicșoreanu este recunoscută în domeniu prin stilul decorativ aparte și păstrarea tradiției în tehnicile confecționării olăriei din Horezu.

 

Sursa informațiilor Muzeul de Artă Populară Constanța.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu