luni, 15 ianuarie 2024

Față de masă din borangic (Dobrogea)

 

Exponatul săptămânii – ”Față de masă din borangic (Dobrogea)


Cele mai reprezentative țesături folosite pentru decorarea interiorului locuinței țărănești dobrogene sunt cele în care este utilizat firul de borangic.
Borangicul se obținea în cantități importante în fiecare gospodărie din Dobrogea, unde se creșteau viermi de mătase. Firele de borangic se foloseau la urzeala, băteala sau realizarea motivelor țesute pe ștergare, fețe de masă și cearceafuri.
Fața de masă prezentată astăzi a fost achiziționată în anul 1975 din localitatea Oltina, județul Constanța. În fișa analitică a obiectului este menționată data confecționării obiectului: anul 1930.
Piesa este țesută în 2 ițe din bumbac (urzeală) și borangic (băteală). Cele două foi sunt încheiate, pe lungime, printr-o dantelă croșetată din bumbac alb. Decorul este reprezentat de un chenar cu motive florale, realizat în tehnica ajurului cu bumbac și borangic.
Prin Ordinul nr. 2173/ din 31.03.2017, poziția 5, emis de Ministerul Culturii, obiectul de patrimoniu al Muzeului de Artă Populară Constanța a fost clasat în categoria juridică TEZAUR.

 

Sursa informațiilor Muzeul de Artă Populară Constanța.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu