sâmbătă, 13 ianuarie 2024

Eșantionul unicat de cuarț alb cu pirită

 

Vom scoate la lumină un număr de 24 eșantioane emblematice aflate în colecțiile Muzeului Geologic Național, colecții care nu au fost expuse și care sunt destinate strict zonei de cercetare.
În fiecare lună din anul 2024, cercetători, asistenți de cercetare, muzeografi, mineralogi, paleontologi, care își desfășoară activitatea în #MGN vor prezenta publicului, în holul principal al muzeului, pe rând, două exponate remarcabile, fiecare cu istoria și povestea lor geologică sub egida unui proiect de promovare a M.G.N. - 𝗩𝗼𝗿𝗯𝗶𝗺 𝗚𝗲𝗼𝗹𝗼𝗴𝗶𝗲, 𝗹𝗶𝗺𝗯𝗮 Ș𝘁𝗶𝗶𝗻ț𝗲𝗹𝗼𝗿 𝗣ă𝗺â𝗻𝘁𝘂𝗹𝘂𝗶!
Demarăm acest proiect cu eșantionul unicat de cuarț alb cu pirită. Acesta cântărește peste 15 kilograme și se află în colecția de mineralogie a Muzeului Geologic Național de peste 30 de ani!
A fost analizat de către specialiștii 𝐈𝐧𝐬𝐭𝐢𝐭𝐮𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐆𝐞𝐨𝐥𝐨𝐠𝐢𝐜 𝐚𝐥 𝐑𝐨𝐦â𝐧𝐢𝐞𝐢 care au concluzionat că are o valoare științifică și estetică deosebite, o veritabilă „floare de mină“ formată din:
dioxid de siliciu, cunoscut și sub denumirea științifică de Cuarț - un mineral larg răspândit în scoarța terestră, care are compoziția chimică SiO2 și cristalizează în sistemul trigonal.
bisulfura de fier - Pirita - un mineral din clasa sulfurilor, cu formula chimică FeS2, de culoare gălbui-arămie cu reflexe verzui, cristalizează în sistemul cubic.


𝐂𝐞 𝐬𝐩𝐮𝐧𝐞ț𝐢, 𝐦𝐞𝐫𝐢𝐭ă 𝐚𝐝𝐦𝐢𝐫𝐚𝐭?“

 

Sursa informațiilor Muzeul Geologic Național.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu