duminică, 3 septembrie 2023

𝐑𝐞𝐬𝐭𝐚𝐮𝐫𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐭𝐚𝐫𝐬𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐮𝐧𝐮𝐢 𝐏𝐫𝐨𝐛𝐨𝐬𝐜𝐢𝐝𝐢𝐚𝐧

 






#MUZEULOLTENIEI, #SECȚIADEȘTIINȚELENATURII 𝑬𝑿𝑷𝑶𝑵𝑨𝑻𝑼𝑳 𝑳𝑼𝑵𝑰𝑰 𝑺𝑬𝑷𝑻𝑬𝑴𝑩𝑹𝑰𝑬
𝐑𝐞𝐬𝐭𝐚𝐮𝐫𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐭𝐚𝐫𝐬𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐮𝐧𝐮𝐢 𝐏𝐫𝐨𝐛𝐨𝐬𝐜𝐢𝐝𝐢𝐚𝐧
Piesa face parte din inventarul Culei de la Cernătești , județul Dolj și reprezintă articulația membrului drept posterior al unui proboscidian – mastodont sau mamut.
Vârsta atribuită acesteia este de cca. 3,2 milioane de ani, corespunzând Pliocenului superior.
Piesa este compusă – fapt destul de rar întâlnit - din 6 oase în conexiune: calcaneu, astragal, navicular, cuneiform II, cuneiform III, cuboid (cuneiform IV), lipsind cuneiform I.
Nisipul și argila care au acoperit oasele s-au pietrificat, alcătuind un înveliș dur numit gangă. După îndepărtarea parțială a acestui înveliș, pe suprafața oaselor s-au observat pete roșietice de oxizi.
Operațiunile de restaurare și conservare au urmarit 𝒅𝒆𝒔𝒑𝒓𝒂̆𝒇𝒖𝒊𝒓𝒆𝒂, 𝒊̂𝒏𝒅𝒆𝒑𝒂̆𝒓𝒕𝒂𝒓𝒆𝒂 𝒅𝒆𝒑𝒖𝒏𝒆𝒓𝒊𝒍𝒐𝒓, stabilizarea piesei prin 𝒊𝒎𝒑𝒓𝒆𝒈𝒏𝒂𝒓𝒆 și 𝒄𝒐𝒏𝒔𝒆𝒓𝒗𝒂𝒓𝒆𝒂 acesteia.
𝐷𝑒𝑠𝑝𝑟𝑎̆𝑓𝑢𝑖𝑟𝑒𝑎 s-a realizat cu ajutorul periilor cu păr natural și prin tamponarea cu tampoane de bumbac umezit cu apă.
𝐼̂𝑛𝑑𝑒𝑝𝑎̆𝑟𝑡𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑑𝑒𝑝𝑢𝑛𝑒𝑟𝑖𝑙𝑜𝑟 (nisip, gangă) s-a făcut manual cu bisturiul monobloc, bisturiul cu lamă detașabilă și a periilor cu păr natural. Pe unele porțiuni care prezentau depuneri solidificate de grosimi reduse s-a efectuat o umectare cu apă. Pe alte porțiuni care aveau depuneri încastrate s-a folosit o solutie de acid acetic aplicată prin tamponare cu tampoane de bumbac .
𝐼𝑚𝑝𝑟𝑒𝑔𝑛𝑎𝑟𝑒𝑎 s-a realizat în 2 etape:
- prima dată s-a realizat cu o soluție de Paraloid B72 și acetonă pentru consolidarea oaselor și menținerea acestora în poziție anatomică. Soluția s-a aplicat prin picurare și prin injectare cu o seringă cu ac.
- a doua impregnare s-a realizat tot cu o soluție de Paraloid B72 și acetonă dar cu o concentrație mai mare. Această etapă s-a realizat pentru fixarea stratului de câțiva mm de nisip dintre oase și pentru o mai bună conservare a piesei. Stratul de nisip s-a păstrat pentru menținerea ca un tot unitar al articulației.
Restaurarea acestei piese este eficientă, respectă normele de restaurare și conservare, este minim invazivă, păstrează valoarea obiectului ca martor al vremii sale și redă piesa pentru valorificarea științifică și expozițională în cadrul Secției de Științele Naturii a Muzeului Național al Olteniei.
Material realizat de: 𝐿𝑎𝑣𝑖𝑛𝑖𝑎 𝐸𝑙𝑒𝑛𝑎 𝐵𝑎̆𝑙𝑎̆, restaurator 𝑆𝑒𝑐𝑡̦𝑖𝑎 𝑑𝑒 𝑆̦𝑡𝑖𝑖𝑛𝑡̦𝑒𝑙𝑒 𝑁𝑎𝑡𝑢𝑟𝑖𝑖, Muzeul Olteniei.

 

Sursa informațiilor Muzeul Olteniei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu