miercuri, 17 mai 2023

𝗦𝗮𝗹𝗼𝗻𝘂𝗹 𝗡𝗮ț𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹 𝗱𝗲 𝗠𝗶𝗻𝗲𝗿𝗮𝗹𝗲, 𝗙𝗼𝘀𝗶𝗹𝗲 ș𝗶 𝗚𝗲𝗺𝗲, 𝗲𝗱𝗶ț𝗶𝗮 𝗮 𝗫𝗩𝗜-𝗮.

 

𝗠𝘂𝘇𝗲𝘂𝗹 𝗢𝗹𝘁𝗲𝗻𝗶𝗲𝗶 𝗖𝗿𝗮𝗶𝗼𝘃𝗮, 𝗦𝗲𝗰ț𝗶𝗮 𝗱𝗲 Ș𝘁𝗶𝗶𝗻ț𝗲𝗹𝗲 𝗡𝗮𝘁𝘂𝗿𝗶𝗶, 𝗰𝘂 𝘀𝗽𝗿𝗶𝗷𝗶𝗻𝘂𝗹 𝗖𝗼𝗻𝘀𝗶𝗹𝗶𝘂𝗹 𝗝𝘂𝗱𝗲ț𝗲𝗮𝗻 𝗗𝗼𝗹𝗷 î𝗻 𝗽𝗮𝗿𝘁𝗲𝗻𝗲𝗿𝗶𝗮𝘁 𝗰𝘂 𝗖𝗼𝗻𝘀𝗶𝗹𝗶𝘂𝗹 𝗟𝗼𝗰𝗮𝗹 ș𝗶 𝗣𝗿𝗶𝗺ă𝗿𝗶𝗮 𝗠𝘂𝗻𝗶𝗰𝗶𝗽𝗶𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗖𝗿𝗮𝗶𝗼𝘃𝗮, 𝗼𝗿𝗴𝗮𝗻𝗶𝘇𝗲𝗮𝘇ă î𝗻 𝗽𝗲𝗿𝗶𝗼𝗮𝗱𝗮 𝟭𝟵-𝟮𝟭 𝗺𝗮𝗶 𝟮𝟬𝟮𝟯, î𝗻 𝗣𝗶𝗮ț𝗮 ‘’𝗪𝗶𝗹𝗹𝗶𝗮𝗺 𝗦𝗵𝗮𝗸𝗲𝘀𝗽𝗲𝗮𝗿𝗲”, 𝗦𝗮𝗹𝗼𝗻𝘂𝗹 𝗡𝗮ț𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹 𝗱𝗲 𝗠𝗶𝗻𝗲𝗿𝗮𝗹𝗲, 𝗙𝗼𝘀𝗶𝗹𝗲 ș𝗶 𝗚𝗲𝗺𝗲, 𝗲𝗱𝗶ț𝗶𝗮 𝗮 𝗫𝗩𝗜-𝗮. 𝗗𝗲𝘀𝗰𝗵𝗶𝗱𝗲𝗿𝗲𝗮 𝗼𝗳𝗶𝗰𝗶𝗮𝗹ă 𝗮 𝗦𝗮𝗹𝗼𝗻𝘂𝗹𝘂𝗶 𝘃𝗮 𝗮𝘃𝗲𝗮 𝗹𝗼𝗰, 𝘃𝗶𝗻𝗲𝗿𝗶, 𝟭𝟵 𝗺𝗮𝗶 𝟮𝟬𝟮𝟯, 𝗼𝗿𝗮 𝟭𝟭.𝟬𝟬.
În România, primele mostre de minerale, fosile şi geme s-au desfăşurat la Cluj-Napoca începând cu anul 1993, fiind iniţiate de profesorul Virgil Ghiurcă de la Universitatea Babeş-Bolyai, un pasionat de colecţionarea şi şlefuirea mineralelor. La aceste manifestări luau parte colecţionari de minerale şi fosile, pasionaţi din toată ţara, tineri sau vârstnici, interesaţi sau numai curioşi. Încet-încet, în oraşele cu tradiţie în exploatarea mineralelor (Baia Mare) sau în centre universitare ca Timişoara, Oradea, Iaşi, Bucureşti, manifestările de acest gen s-au extins, astăzi ajungând să fie prezenţe obişnuite în peisajul social şi cultural de la noi.
La Craiova, prima ediţie a Salonului a fost organizată de specialiştii de la Muzeul Olteniei în anul 2008 şi s-a bucurat de aprecierea publicului şi a participanţilor.
An de an, numărul participanţilor a crescut, la această ediție fiind așteptați peste 40 de participanți. Publicul a venit în număr mare în fiecare an, mereu mai interesat şi mereu mai informat. Acesta este şi scopul principal al Salonului: educaţia făcută prin intermediul unei manifestări în cadrul căreia publicul vine în contact nemijlocit cu exponatele.
Participanţii la Salon sunt colecţionari şi comercianţi de minerale, fosile şi geme din ţară (Bucureşti, Baia Mare, Galați, Cluj-Napoca, Brașov, Arad etc.). La ultimele ediţii au participat şi câţiva craioveni care au prezentat bijuterii hand-made. În general, participanţii sunt oameni cu o pregătire superioară în domeniu (Costin Andrei și Ana Mihalache din București, Andrei Gorduza, Claudia și Dorin Groza din Baia Mare, Emil și Gabriela Spiac din Arad etc.) sau pasionaţi care au aprofundat cunoştinţele, ajungând la un nivel ridicat de competenţă, capabili să ofere explicaţii şi îndrumări publicului vizitator sau cumpărătorilor.
Pentru organizatori, Salonul este o expoziţie în aer liber, menită a informa şi a forma un publicul vizitator, o expoziție care se constituie într-o invitație de a vizita și piesele expuse în sălile Secției de Științele Naturii a Muzeului Olteniei.

 

sursa informațiilor Muzeul Olteniei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu