miercuri, 17 mai 2023

Faţă de pernă

 

Exponatul săptămânii – „Faţă de pernă” 


Denumită local „căpătâi”, faţa de pernă a fost ţesută în anul 1908 de către Curt Măriuca din localitatea Oltina, judeţul Constanţa. În patrimoniul muzeului a intrat în anul 1975.
Țesături nelipsite ale interiorului țărănesc dobrogean, având în trecut rol utilitar şi decorativ, “căpătâiele” erau umplute cu paie sau cu lână şi se aşezau, de regulă, de-a lungul sau la capătul patului.
Totodată, astfel de perne erau lucrate în număr mare şi pentru zestrea fetelor de măritat.
Mijlocul pernei se caracterizează printr-un decor geometric constând în romburi concentrice policrome (albe, galbene, roșii, gri, negre). Capetele înguste ale piesei sunt decorate cu câte trei registre cu motive de factură geometrică alese peste fire pe fond roșu în aceeași cromatică menționată mai sus. Laturile lungi sunt festonate cu lână bleu (fanat). La unul dintre capete, pe dos, a fost lăsată o deschizătură – „gura” pernei.
Prin Ordinul de clasare nr. 2173 / 31.03.2017, poziția 4, emis de Ministrul Culturii, obiectul a fost declarat bun aparţinând patrimoniului cultural-naţional, fiind clasat în categoria juridică TEZAUR

 

Sursa informațiilor Muzeul de Artă Populară Constanța.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu