sâmbătă, 20 mai 2023

Țesutul maramelor de borangic în Purcăreni

 

Țesutul maramei din borangic (detaliu), Muzeul Etnografic Săcele


 Țesutul maramei din borangic, imagine din Muzeul Etnografic Săcele


 Marame din borangic, imagine din Muzeul Etnografic Săcele
 

Țesutul maramelor de borangic în Purcăreni 


Un aspect particular al industriei casnice săcelene la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX l-a reprezentat ţesutul maramelor din borangic de către femei specializate din Purcăreni, numite ştergărese. Ele primeau comenzi de la femeile de români şi ceangăi din zonă, dar mai ales de la cele din Şcheii Braşovului, marama fiind piesa de podoabă a capului purtată la sărbători, care a înlocuit în timp ştergarul alb din bumbac.
Borangicul era adus din sudul ţării, în special din zona Muscelului iar după Primul Război Mondial, chiar se importa de către femei care se ocupau exclusiv cu acest comerţ.
Ţesute în război de tip orizontal, în două iţe, având o formă dreptunghiulară cu dimensiuni cuprinse între 4 şi 7 coţi, maramele lucrate la Purcăreni se disting prin amplasarea decorativă a motivelor la extremităţi, restul suprafeţei fiind discret învărgată. Ornamentica respectă un repertoriu decorativ preponderent floral, motivele fiind alese în război, printre fire, cu bumbac sau mătase albă.
Dacă doriți să aflați mai multe despre țesutul borangicului și să admirați delicatele marame din borangic, vă invităm să vizitați Muzeul Etnografic Săcele, Bd. Brașovului nr.153, program joi-duminică 9:00-16:00 și Muzeul de Etnografie Brașov, Bd. Eroilor nr. 21A, program, miercuri-duminică, 10:00-18:00.


#muzeuldeetnografiebrasov #MuzeulEtnograficSăcele #borangic #marama

 

Sursa informațiilor Muzeul de Etnografie Brașov

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu