miercuri, 31 mai 2023

Căițele purtate de femeile săsoaice

 


Căițele purtate de femeile săsoaice


Datorită progresului economic din Țara Bârsei, costumul săsesc tradițional a suferit modificări de-a lungul timpului. Împodobirea femeilor tinere cu căiță împletită și voal roșu a fost înlocuită treptat cu o căiță din catifea neagră. Aceasta este împodobită pe marginea care înconjoară fața, cu o dantelă lată din tul. De asemenea, în față și în spate, sunt prinse de căiță, „funde” din aceeași catifea neagră, late de circa 10-12 cm, lungi până în talie, ale căror capete se termină cu franjuri din fire metalice aurii. Frumusețea acestor căițe constă în broderia plină, realizată din bumbac sau fir metalic.
În zona Rupea, femeile tinere așezau peste păr o căiță împletită, peste care puneau un voal alb din bumbac, decorat la capete, care se înfășura pe sub bărbie sau un batic din tul brodat, legat sub barbă și prins cu o broșă.
Dacă doriți să vedeți o varietate de căițe dar și alte accesorii ale costumului săsesc, vă invităm să vizitați expoziția temporară „Costumul săsesc din zona Rupea și Țara Bârsei” deschisă la Muzeul Etnografic „Gheorghe Cernea” din Rupea.


#muzeulgheorghecernearupea #ȚaraBârsei #zonarupea #haișitulamuzeu #sași

 

Sursa informațiilor Muzeul de Etnografie Brașov.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu