joi, 9 februarie 2023

Miros de cafea la Curtea Veche

 

Începând cu secolul al XVI-lea, Imperiul Otoman a fost printre primii cultivatori de cafea pe scară largă, iar cafeaua a fost o parte importantă a economiei otomane. Boabele de cafea au fost exportate în Europa și în alte părți ale lumii, iar Imperiul Otoman a fost una dintre principalele surse de cafea timp de secole. Cafeaua a fost, de asemenea, o parte importantă a culturii otomane, cafenelele servind drept centre sociale pentru ca oamenii să se reunească și să savureze o ceașcă de cafea.
Odată cu dezvoltarea producției și consumului de cafea produsele asociate cu ritualul cafelei au crescut ca număr, în special producția de ceramică. Ceștile de cafea, inspirate din porțelanurile chinezești, devin din ce în ce mai prezente, fiind decorate cu motive precum desene florale și forme geometrice, realizate în culori puternice. În secolul al XVIII-lea atelierele ceramice din Kütahya preiau monopolul producției de cești de cafea, introducând culori și motive decorative noi, dar și accesorii precum farfurioare și suporturi pentru cești. După secolul al XIX-lea, centrele de producție se diversifică, astfel că producători din Europa devin furnizori de porțelanuri pentru palatul otoman.
Săpăturile arheologice de la Curtea Vechea au dus la descoperirea unor cești care cel mai probabil erau folosite pentru servirea cafelei, realizate din porțelan și fiind datate în secolul al XIX-lea.
Dr. Ioana Manea, muzeograf
Biroul Arheologie Preventivă și Sistematică #MMB

 

Sursa informațiilor Muzeul Curtea Veche.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu