Expoziția itinerantă „𝐒𝐩𝐞𝐜𝐢𝐢 𝐢𝐧𝐯𝐚𝐳𝐢𝐯𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐚 𝐝𝐞 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐞𝐬 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐔.𝐄.” aduce în atenția publicului vizitator 𝐩𝐫𝐨𝐛𝐥𝐞𝐦𝐚 𝐬𝐩𝐞𝐜𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐩𝐥𝐚𝐧𝐭𝐞 𝐬̦𝐢 𝐚𝐧𝐢𝐦𝐚𝐥𝐞 𝐢𝐧𝐯𝐚𝐳𝐢𝐯𝐞 𝐬𝐚𝐮 𝐜𝐮 𝐩𝐨𝐭𝐞𝐧𝐭̦𝐢𝐚𝐥 𝐢𝐧𝐯𝐚𝐳𝐢𝐯, semnalate pe teritoriul țării, ce prezintă interes și la nivel european.
Prin intermediul materialelor infografice și a biogrupurilor din expoziție, se prezintă informații referitoare la originea speciilor invazive, căile de pătrundere în flora și fauna României, habitatele invadate și impactul acestora asupra biodiversității autohtone, sănătății oamenilor și economiei.
Materialele infografice au fost concepute în cadrul proiectului Managementul adecvat al speciilor invazive din România, în conformitate cu Regulamentul UE 1143/2014 privind prevenirea și gestionarea introducerii și răspândirii speciilor alogene invazive, cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin POIM 2014-2020, implementat de Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor, în parteneriat cu Universitatea din București.
Expoziția a fost concepută și realizată de 𝐈𝐧𝐬𝐭𝐢𝐭𝐮𝐭𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐂𝐞𝐫𝐜𝐞𝐭𝐚̆𝐫𝐢 𝐄𝐜𝐨-𝐌𝐮𝐳𝐞𝐚𝐥𝐞 „𝐆𝐚𝐯𝐫𝐢𝐥𝐚̆ 𝐒𝐢𝐦𝐢𝐨𝐧” 𝐓𝐮𝐥𝐜𝐞𝐚 𝐢̂𝐧 𝐜𝐨𝐥𝐚𝐛𝐨𝐫𝐚𝐫𝐞 𝐜𝐮 𝐔𝐧𝐢𝐯𝐞𝐫𝐬𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐝𝐢𝐧 𝐁𝐮𝐜𝐮𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐢. Sunt prezentate, de asemenea, platformele ce pot fi accesate de public pentru semnalarea speciilor alogene invazive observate în jurul locuințelor/localităților sau în natură.
Expoziția se dorește a fi un mijloc de #informare și #educare a publicului privind cunoașterea și prevenirea răspândirii speciilor alogene invazive, precum și de încurajare a participării voluntare a acestuia la monitorizarea și acțiunile de eradicare a acestor specii.
Publicul este așteptat la deschiderea expoziției ce va avea loc 𝐯𝐢𝐧𝐞𝐫𝐢, 𝟎𝟑 𝐦𝐚𝐫𝐭𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟑, 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟏:𝟎𝟎, 𝐥𝐚 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐒̦𝐭𝐢𝐢𝐧𝐭̦𝐞 𝐍𝐚𝐭𝐮𝐫𝐚𝐥𝐞.
𝐄𝐱𝐩𝐨𝐳𝐢𝐭̦𝐢𝐚 𝐯𝐚 𝐟𝐢 𝐝𝐞𝐬𝐜𝐡𝐢𝐬𝐚̆ 𝐢̂𝐧 𝐩𝐞𝐫𝐢𝐨𝐚𝐝𝐚 𝟎𝟑 𝐦𝐚𝐫𝐭𝐢𝐞-𝟑𝟎 𝐚𝐩𝐫𝐢𝐥𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟑.
#cmnn #muzeelecmnn #expozitietemporara #muzeuldestiintenaturale #piatraneamt
Sursa informațiilor Complexul Muzeal Național Neamț.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu