joi, 23 februarie 2023

Lingura de Dragobete

 

Exponatul săptămânii – “Lingura de Dragobete


Deoarece ne aflăm în preajma Dragobetelui, zi în care la români se celebrează iubirea, prezentăm astăzi un obiect marcant al acestei sărbători: o lingură de lemn, care era dăruită fetelor de către flăcăi, pentru a-şi pecetlui relaţia.
Coada lingurii este decorată cu două păsări afrontate, având deasupra lor figurată o bufniţă, simbolizând îndrăgostiţii călăuziţi de înţelepciune.
Păsările redate perechi reprezintă o metaforă a potrivirii celor îndragostiţi, fiind o alegorie a dragostei împărtăşite sau a armoniei conjugale, dar şi o trimitere directă la cuibul familial pe care tinerii îl vor întemeia. Bufniţa, pasăre nocturnă cu ochii mari şi privire fixă, simbolizează înţelepciunea, misterul, reflecţia, regenerarea.
Conform credinţelor populare, de Dragobete (sărbătorit pe 24 februarie în Dobrogea, Muntenia, Oltenia şi pe 1 martie în Moldova şi Bucovina) se dezleagă glasul păsărilor şi se constituie perechile, sărbătoarea fiind pusă sub semnul iubirii şi al cifrei doi. În popor, se spune că cine nu-şi găseşte perechea până de Dragobete va rămâne singur tot anul.
Lingura, cioplită din lemn de cireş, face parte din colecţia de artă contemporană a muzeului, fiind lucrată de meşterul popular Marian Viorel din Fălticeni, judeţul Suceava, prin tehnici tradiţionale precum: crestat, incizat, excizat, perforat.

 

Sursa informațiilor Muzeul de Artă Populară Constanța.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu