duminică, 19 februarie 2023

Meșterii aurari și argintari ai Brașovului - creatori de artă

 

Tinere săsoaice, secolul al XIX-lea, Colecția Muzeului de Etnografie Brașov


 Detaliu de pafta


 Pafta pectorală (heftel) de tip ”Laubrig” (cu frunziș), din argint aurit, expusă la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului. A fost realizată la jumătatea secolului al XVII-lea de către meșterul argintar brașovean Georg Hennek, sigla cu inițialele acestuia fiind gravată pe reversul paftalei. Bijutierul brașovean a executat piesa în stil baroc, utilizând tehnica giuvaergiei. Suportul, obținut prin ciocănirea unei plăci de argint, este bogat ornamentat cu motive vegetale, geometrice, realizate în relief și semirelief, în care sunt montate pietre prețioase și semiprețioase și plăcuțe emailate. Acest tip de podoabe era purtat de către femeile înstărite din Brașov până târziu în secolul al XVIII-lea, când și-au schimbat portul tradițional, după moda timpului, cu cel apusean.


 Tânără în port săsesc, Slimnic, 1933. Fond documentar Muzeul de Etnografie Brașov.

Meșterii aurari și argintari ai Brașovului - creatori de artă

Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului prezintă în expoziția permanentă câteva bijuterii create de meșterii aurari și argintari din secolul al XIX-lea. Măiestria execuției este redată prin complexitatea modelelor. „Bockelnadeln” - ace de vălitoare, „Gürtel” – cordon metalic, „Heftel” - pafta purtată pe piept sunt doar câteva dintre piesele expuse.
Prelucrarea metalelor a fost una dintre cele mai vechi meserii transilvănene. Breslele aurarilor și a argintarilor erau formate din persoane care au învățat meserie peste hotare. Când au revenit în Transilvania au adaptat-o specificului românesc, contribuind astfel la dezvoltarea și identitatea artistică națională.
Breasla aurarilor a fost atestată din secolul al XVI-lea, contribuind la înfrumusețarea bisericilor de rit diferit din Brașov, dar și la confecționarea podoabelor vestimentare. Breasla argintarilor apare încă din secolul al XV-lea și a fost dominată de familia May, care a dat startul celei mai prestigioase colecții artistice de obiecte realizate din argint. Breasla argintarilor este cea care a creat stilul obiectelor bisericești ortodoxe, pe lângă cele din bisericile protestante și catolice.
Argintarii din Brașov au ridicat meșteșugul la rang de artă, folosind o reprezentare aparte a ornamentațiilor cu forme geometrice, inserarea unor simboluri zoomorfe, vegetale și chiar redarea unor scene biblice și peisaje complexe.

Sursa: Silvia Popa, Elena Helerea, „Artă și tehnologii în prelucrarea materialelor prețioase la Brașov în secolele XVI-XVII”, Universitatea „Transilvania” din Braşov 

#breslebrașovene #bijuterii #creatorideartă #metaleprețioase #aurșiargint #Transilvania Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului #haișitulamuzeu 

 

Sursa informațiilor Muzeul de Etnografie Brașov.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu