sâmbătă, 26 martie 2022

Necropola de tip Sântana de Mureş - Černjachov de la Mihălăşeni (jud. Botoşani) cuprinde 520 de morminte (având o vechime de aproximativ 1600 de ani)

 





Necropola de tip Sântana de Mureş - Černjachov de la Mihălăşeni (jud. Botoşani) cuprinde 520 de morminte (având o vechime de aproximativ 1600 de ani) cercetate de regretatul arheolog botoşănean Octavian Liviu Şovan.
Mormântul 74 de la Mihălăşeni este unul de înhumaţie. Acesta avea adâncimea 1,20 m şi orientarea N-S. Groapa avea formă rectangulară cu colţuri rotunjite.
Scheletul a fost descoperit pe spate cu mâinile pe lângă corp şi a aparţinut unei femei mature (35-40 ani). Tipul antropologic era alpinoid în amestec cu unele elemente protoeuropoide.
Inventarul mormântului cuprinde: 2 fibule aproape identice, 3 castroane, o supieră, un castron cu trei torţi, o oală, o cană, o amforetă din pastă fină cenuşie şi patru oale din pastă zgrunţuroasă.
Fibulele (agrafe ornamentale de metal, întrebuințate în Antichitate pentru a încheia un veșmânt) sunt din argint şi au fost descoperite în zona umerilor scheletului.
#MuzeulJudeteanBotosani #necropola #Mihalaseni #secIV #bijuterii #argint #fibula

 

Sursa informațiilor Muzeul Județean Botoșani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu