marți, 1 martie 2022

Brândușa aurie [Crocus chrysanthus (Herb.) Herb.]

 





EXPONATUL LUNII MARTIE LA MUZEUL DE ȘTIINȚELE NATURII este
Brândușa aurie [Crocus chrysanthus (Herb.) Herb.]
Brândușa aurie (Crocus chrysanthus) este o specie perenă, pitică (7-15 cm), rară, din familia Iridaceae, ce are ca areal de răspândire Peninsula Balcanică și sud-estul României. În țara noastră crește sub formă de pâlcuri dese, în regiunea colinară pe pajiști xerofile, în locuri stâncoase din județele Constanța și Tulcea. Aceasta a devenit vulnerabilă din cauza pășunatului excesiv dar și a colectării intensive pentru buchețele de primăvară.
În pământ are un bulbotuber acoperit cu tunici netede care în partea inferioară se detașează în inele concentrice. Frunzele sunt netede, înguste (1-1,25 mm) și liniare. Floarea galben-aurie, neparfumată este purtată pe o tulpiniță scurtă (cu o lungime de până la 3 cm și o lățime de 7 mm). De cele mai multe ori anterele staminelor sunt galbene, iar stigmatele sunt portocalii. Fructul este o capsulă triloculară care conține semințe globuloase. Înflorește din februarie până în aprilie.
Crocus chrysanthus (Herb.) Herb. este o specie importantă din punct de vedere științific, datorită rarității ei, regăsindu-se în Lista critică a plantelor vasculare din România (Oprea A., 2005.) și în Cartea roșie a plantelor vasculare din România (Dihoru Gh., Negrean G., 2009). De asemenea, brândușa aurie creează o priveliște minunată, fiind decorativă mai ales în lipsa altor plante care înfloresc primăvara timpuriu. În ciuda faptului că florile acesteia nu au miros, ele atrag nenumărate insecte polenizatoare, dar și admirația oamenilor.
Printre factorii limitativi ai acestei specii se numără pășunatul excesiv, ruperea florilor de către oameni, precum și diseminarea anevoioasă a seminţelor sau populațiile reduse cu puține exemplare.
Pentru conservarea speciei Crocus chrysanthus (Herb.) Herb. se recomandă cultivarea în grădini botanice. Planta este ocrotită în rezervaţiile Recifii Jurasici Cheia, Pădurea Hagieni şi Pădurea Dumbrăveni.

 

Sursa informațiilor Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii "Ion Borcea" Bacău.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu